Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00 - Casa de Bilete se închide la: 17:15

 
 

Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00 - Casa de Bilete se închide la: 17:15

 
 

Colecția online MNIR – Pistornice

Prezente în majoritatea regiunilor României, pistornicele sunt obiecte de cult creștine utilizate în marcarea pâinilor rituale, a păștilor și prescurilor care se aduc ca jertfă, ofrandă sau punere înainte la Sfântul Altar.

Sunt obiecte care au fost folosite de creștini încă din primele secole de creștinătate și care continuă să fie utilizate și în zilele noastre. În tradiția ortodoxă însemnul de pe pistornic mai este cunoscut sub denumirea de „pecete”.

În funcție de regiune se mai poate numi pistolnic, pristornic, piscornic, prescurnicer sau pecetar. Unii creștini consideră pistornicul a fi crucea casei. Acest obiect creștin, pe lângă destinația ritualică, poate fi considerat ca fiind și o piesă de artă populară.

Ritualul însemnării cu un pistornic al unei pâini este de a o purifica și de a aduce lumină și înțelegere între oameni.

Cu un astfel de sigiliu din lemn se imprimă pe produsele din făină (pe bucățile de aluat pentru pâini, colaci și prescuri) semnul crucii și semnele rituale ortodoxe reprezentate de inițialele „IC XC” și „NIKA”:
– IC este prescurtarea de la Iisus (simbolul C se citește S în greacă)
– XC înseamnă Hristos. Așadar IC XC este prescurtarea numelui Iisus Hristos (monograma);
– NIKA vine de la verbul NIKAΩ (NIKAO înseamnă „a învinge”, „a birui”, în limba greacă);
IC XC NIKA se poate tălmăci astfel: Iisus Hristos Biruiește/Iisus Hristos Învinge! O altă variantă de interpretare este „Victoria lui Iisus asupra morții”.

În vechime, putea fi ținut și în lada de zestre, printre țesături înflorate, aromate cu diverse plante, de exemplu levănțica. La fel de bine pistornicul se putea păstra lângă icoana casei.

De obicei, obiectul are forma unei cruci sculptată dintr-o singură bucată de lemn, cu mâner la partea inferioară. Mare parte a pistornicelor din lemn au de cele mai multe ori forma unor troițe (în miniatură).

Text si fotografii: Mark Perpits

Program vizitare

Luni – Marți : închis
Miercuri – Duminică: 10.00 – 18.00
Casa de bilete se închide la: 17:15

Adresa

Calea Victoriei 12, Sector 3, București 030026, România

Vă invităm să vizitați cele trei mari expoziții permanente – Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian și Lapidarium – precum și o serie de expoziții temporare.