Fragmente de istorie în obiecte din Colecția Filatelică a României
Colecția Filatelică a României cuprinde peste 11 milioane de timbre, care constituie aproximativ 3 milioane de serii filatelice, unele dintre acestea unice. Printre obiectele rare se regăsesc „Cap de Bour”, emise în Moldova în 1858, coli cu timbre din emisiunile „Carol cu favoriți” sau „Carol cu barbă”, care datează din perioada 1866-1872.
De asemenea, regăsim machetele care au stat la baza emisiunilor filatelice românești, create de artiști relevanți pentru istoria filateliei, dar și pentru istoria artei. O parte importantă din colecție este constituită din timbrele care provin din țările membre ale Uniunii Poștale Universale, care ne oferă o imagine asupra emisiunilor din întreaga lume. Acest proiect are ca scop prezentarea detaliilor din cadrul obiectelor filatelice, ca prilej pentru discutarea unor teme de interes din punct de vedere istoric, filatelic, pentru a putea observa cum aceste obiecte pot cuprinde numeroase indicii pentru perioadele sau locurile din care provin.








Obiectele din Colecția Filatelică a României transmit deopotrivă povestea realizării obiectelor, dar reprezintă și o oglindă a timpurilor în care au fost create. Aceastea ne demonstrează pas cu pas, tipologie cu tipologie, modul în care o idee poate deveni un veritabil simbol, cu scopuri funcționale, care transformă plata unei taxe poștale într-o prilej de a dezvolta o nouă pasiune.
Timbrul cel mai cunoscut din prima emisiune filatelică de la 1840 este Penny Black din Marea Britanie. Iar în spațiul românesc prima emisiune filatelică a apărut la 1858 în Moldova și este cunoscută sub numele Cap de Bour. Încă de la început oamenii au păstrat aceste obiecte și au făcut schimburi. Timbrele sunt o formă de evadare, de călătorie imaginară, o fereastră către lume. De ce? Pentru că timbrele pot ilustra aproape toate subiectele care ne vin în minte și au avantajul de a folosi un limbaj universal: imaginea.
Pentru a pune bazele unei colecții filatelice trebuie să știm cum trebuie păstrate obiectele, cum pot fi studiate și cum ne îmbogățim colecția. Timbrele pot fi găsite la oficiile poștale sau putem face schimburi cu alți colecționari. Pentru a le descoperi povestea și a le proteja avem nevoie de câteva instrumente: de o lupă, de o pensetă, de un clasor și de un catalog. Pentru a putea identifica un timbru privim ce țară sau instituție poștală apare pe acesta, ce valoare nominală, ce imagine, dacă avem și alt text, dacă este ștampilat sau nu.








Colecția Filatelică a României cuprinde atât timbre românești, dar și timbre din toată lumea, care au devenit parte din colecție atât prin acordurile între instituțiile poștale, dar și prin faptul că România este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Poștale Universale.
Uniunea poștală universală este organizația internațională la nivel guvernamental, înființată la 9 octombrie 1874, sub denumirea Uniunea Poștală Generală, păstrată până în anul 1878. Scopul acestei organizații a fost promovarea colaborării între statele membre în domeniul serviciilor poștale. UPU a apărut ca o necesitate a organizării cât mai optime a traficului poștal, iar inițiativa organizării aparține SUA, care, în anul 1862 a lansat ideea convocării unei conferințe internaționale, desfășurată în 1863 la Paris, urmând ca în 1864 să fie organizat Congresul de la Berna, ceea ce a dus la constituirea Uniunii Poștale. Principiul de bază al UPU, care a avut un rol în dezvoltarea Colecției Filatelice, valabil și astăzi, este formarea între toate țările membre a unui singur teritoriu poștal pentru schimbul reciproc de piese de corespondență.
Timbrele românești ne oferă prilejul de a descoperi fiecare pas care a stat în spatele unei emisiuni poștale, de la documente, până la interpretările artiștilor cu privire la un subiect, transformându-se în matrite, apoi trecând prin probele de culoare și devenind un obiect bun de tipar, iar la final, numerose coli care, timbru cu timbru, vor circula pe corespondență sau vor fi păstrate cu grijă peste timpuri.
Colecția de timbre românești cuprinde timbre intrate în circulatie în perioada 1858-1872 (Moldova 1858-1862, Principatele Unite, mărcile poştale litografiate Cuza şi Carol (1866-1872). În perioada de început timbrele a căror multiplicare s-a realizat cu ajutorul imprimării sunt cunoscute ca mărci poştale litografiate și sunt reprezentate de cele emise între anii 1864-1872, executate în Bucureşti.
Timbre care au constituit un nou pas în realizarea acestora sunt cele apărute în intervalul 1872-1900, emisiunile poştale Paris, București I și II, Perle, Vulturi, Cifra în patru colțuri, 25 ani de domnie, precum și mărcile tip Spic de grâu. Un alt tip de mărci întâlnite în această perioadă sunt mărcile poştale imprimate fin, prin procedeul gravurii. Timbrele gravate se recunose după finețea imprimării, relieful uşor vizibil pe verso și strălucirea cernelii. În România Gravatele figurează printre cele mai frumoase mărci poştale emise de Poşta română. Se remarcă, în special, emisiunile Gravate din anii 1908-1910, dar și cele din perioada comunistă: Aniversări culturale din 1955, Centenarul mărcii poştale româneşti din 1958.
În timpul Marelui Război, pe teritoriul României ocupate, au funcționat poştele austro-ungară, bulgară, germană și otomană. Primele trei au utilizat mărci de ocupație proprii și anume: poșta austro-ungară a folosit mărci poştale cu inscripția „K.u.K. Feldpost”, efigia împăratului Carol și valori în bani sau lei. Poşta bulgară a folosit mărci poştale bulgare uzuale din anul 1915, cu supratipar; Poşta germană a utilizat, succesiv, mai multe emisiuni cu diverse supratipare: „M.V.I.R., „Rumänien”, „Gültig/9. Arme” pe mărci poştale germane tip Germania, pe timbre de ajutor sau fiscale româneşti.
Poşta otomană a folosit mărci poştale din emisiunile proprii, pe care le-a obliterat cu ștampila propriului oficiu poștal de campanie din Bucureşti. În timp ce poștele austro-ungară, bulgară și otomană au transmis corespondențele militarilor din unitățile respective, poșta germană a asigurat întregul serviciu poștal în zona ocupată, inclusiv pentru populație.
























Știați că?
Supratiparul este inscripția (cuvinte, litere, cifre, semne, imagini grafice) tipărită pe o marcă poștală, coliță, întreg postal cu scopul de a-i modifica valoarea, destinația sau alte elemente?
Timbrul dantelat este timbrul poștal care prezintă dantelură, iar dantelura este tăietura în formă de dinți obținută prin perforarea colii tipărite, destinată ușurării desprinderii timbrelor din coală?
Timbrul gumat este timbrul care are aplicat un strat adeziv cu scopul înlesnirii lipirii acestuia, iar ideea gumării timbrelor aparține tipografului James Chalmes (1782-1853) din Marea Britanie, creatorul primei mașini de gumat?
Timbrul neobliterat este timbrul care nu a fost supus acțiunii de anulare a valorii nominale prin ștampilare, perforare a puterii de francare?
Emisiunea este acțiunea de producere și punere în circulație a mărcilor și efectelor poștale. Emisiunile sunt executate, de regulă, de instituțiile poștale? Fiecare emisiune nouă este comunicată de către administrația poștală emitentă tuturor celorlalte administrații prin intermediul Biroului Internațional al UPU. Prin intermediul acestui birou, administrațiile își trimit reciproc exemplare din fiecare emisiune pusă în circulație.
UPU reprezintă Uniunea Poștală Universală: organizație internațională la nivel gurvernamental, înființată la 9 X 1874 (cu denumirea până în 1878 de Uniunea Poștală Generală), iar printre statele fondatoare figurează și România?
Macheta este un proiect al unui timbru, ștampilă sau alte obiecte poștale executat de autor (artist), de obicei la scară mai mare, ce urmează să fie redus la dimensiunea dorită?
Timbrele de serviciu sunt timbre destinate francării corespondenței oficiale? Prima marcă poștală de serviciu a fost pusă în circulație în Anglia în mai 1840, paralel cu prima emisiune de mărci poștale din lume. Marca poștală de 1 penny negru are același desen ca Penny Black, dar se deosebește de acesta prin prezența, la colțurile superioare a inițialelor V. R (Victoria Regina). Această marcă poștală este deosebit de rară, întrucât nu a fost pusă în circulație pentru uzul tuturor. În România, primele mărci poștale de serviciu au apărut în anul 1908, când un număr de serii din emisiunea Expoziția Generală au fost supratipărite cu inițialele S. E. (Serviciul Expoziției).
Poșta aeriană este un serviciu de poștă care asigură transportul trimiterilor poștale pe calea aerului cu avioane, baloane, rachete?
Timbrele porto sunt timbre aplicate exclusiv de oficiile poștale de destinație, în vederea încasării taxelor pentru trimiterile poștale sosite nefrancate sau francate insuficient?
Colița este un fragment de hârtie de dimensiuni mici care are tipărită de obicei imaginea unui timbru, pe marginile căreia pot fi imprimate, ornamente și inscripții legate de tema sau de scopul emisiunii, iar prima coliță românească a fost emisă în anul 1932 cu ocazia expoziției EFIRO din acel an?
Timbrele poșta aeriană sunt timbre emise de administrația poștală a unui stat pentru francarea trimiterilor poștale expediate pe calea aerului?
Suprataxă este taxa suplimentară benevolă sau obligatorie, percepută de stat la vânzarea timbrelor poștale, adăugând la valoarea lor nominală de francare un plus cu diferite destinații?
Fragmente de istorie























