Ateliere educative – România în Marele Război

Ne vom imagina și vom jongla cu fraze și cuvinte pentru a realiza dialoguri între soldații și comandanții din tranșee.
Vom analiza picturi care au ca temă Primul Război Mondial, realizate de către marii pictori români precum: Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Stoica Dumitrescu.
Vom studia, vom proba și ne vom fotografia cu replici ale uniformelor purtate de către soldații români, și nu numai, în Primul Război Mondial.
Vom realiza, pe baza informațiilor oferite de expoziție:

 • foto-reportaje
 • reportaje-anchetă
 • interviuri
 • știri de presă
 • jurnale de front
 • eseuri
 • afișe
 • desene
 • caricaturi
 • picturi
Vom citi din marile romane inspirate de participarea României la Primul Război Mondial:

 • Pădurea spânzuraţilor
 • Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război
 • Balaurul
Vom viziona și vom discuta fragmente din cele mai importante filme artistice dedicate Primului Război Mondial, precum:

 • Pădurea spânzuraţilor
 • Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război
 • Ecaterina Teodoroiu
 • Prin cenuşa imperiului
România în Primul Război Mondial
– atelier de jurnalism –

În cadrul acestui atelier vom avea ocazia de a învăța câteva dintre tainele meseriei de jurnalist. Vom lucra în echipă, sub îndrumarea atentă și prietenoasă a educatorului muzeal, pentru a realiza interviuri cu specialiști ai muzeului, reportaje, foto-reportaje, articole de ziar. Principala sursă de informații pentru lucrările noastre va fi expoziția România în Marele RăzboiToate lucrările vor fi prezentate colegilor și însoțitorilor, profesori și/sau părinți, în partea finală a atelierului, iar prezentările vor fi însoțite de discuții în urma cărora vor fi desemnate primele trei, cele mai bune, lucrări. Lucrările câștigătoare vor fi afișate pe pagina de Facebook a MNIR, iar membrii echipei care va primi cele mai multe like-uri vor fi premiați cu o vizită gratuită a muzeului.

Viaţa în tranşee 
– atelier de comunicare creativă şi interactivă – 

Atelierul se va desfășura în întregime în expoziția România în Marele Război, mai exact, în zona în care au fost reconstituite o tranșee, un punct de comandă și un post de prim ajutor. Ne propunem, mai întâi, să aflăm mai multe lucruri despre uniformele și armele pe care le-au purtat, respectiv folosit, soldații români în Primul Război Mondial, iar mai apoi să ne imaginăm și să realizăm dialoguri între soldați, între comandanți și soldați, dar și între răniți și surorile medicale. Pentru a înțelege și mai bine viața din tranșee, vom purta replici ale uniformelor pe care le-au folosit soldații români, și nu numai, în Primul Război Mondial, în care ne vom putea și fotografia. Cel mai bun dialog va fi premiat cu un tur gratuit într-una dintre expozițiile permanente ale muzeului: Tezaurul Istoric sau Copia Columnei lui Traian.

O imagine cât o mie de cuvinte – atelier de creaţie plastică 

Știm cu toții că, uneori, este suficientă o singură imagine pentru a afla și a înțelege anumite fapte, evenimente istorice, dar și pentru a trăi  o serie de emoții. Astfel, dacă în prima parte a atelierului vom descifra împreună imaginile din expoziția România în Marele Război, fotografii și tablouri, în a doua parte ne vom folosi creativitatea pentru a realiza, la alegere, afișe, colaje sau desene inspirate de participarea României la Primul Război Mondial. Spre sfârșitul atelierului ne vom prezenta lucrările colegilor și însoțitorilor, profesori și/sau părinți, iar cele mai bune dintre ele vor fi expuse pentru o săptămână în cadrul muzeului, astfel încât să fie admirate de către vizitatorii MNIR. De asemenea, lucrările câștigătoare vor fi afișate pe pagina de Facebook a MNIR, iar membrii echipei care va aduna cele mai multe like-uri vor primi un premiu de popularitate care va consta într-o vizita gratuită a muzeului.

Primul Război Mondial reflectat în literatură şi în cinematografie

În cadrul atelierului ne vom concentra atenția asupra ecourilor participării României la Primul Război Mondial ce s-au resimțit în literatură și în cinematografie. Vom încerca să identificăm și să descifrăm aceste ecouri pornind de la marile romane inspirate de participarea României la Marele Război, precum Pădurea spânzuraților, Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război sau Balaurul, dar și de la cele mai importante filme artistice dedicate Primului Război Mondial, printre care se numără Pădurea spânzuraților, Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război, Ecaterina Teodoroiu sau Prin cenuşa imperiului. Astfel, vom citi și vom viziona fragmente semnificative din operele literare și filmele artistice menționate, urmând să le discutăm împreună.

Durată: 90 de minute | Vârstă recomandată: 11 – 18 ani | Cost: 20 lei/ persoană