Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00 - Casa de Bilete se închide la: 16:15

 
 

Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00 - Casa de Bilete se închide la: 16:15

 
 

Ultimele zile de vizitare a expoziției „Aurul și argintul antic al României”, în Timișoara

  • 26/06/2014
  • Timp citire: 3 Min

Expoziția-eveniment itinerantă Aurul și argintul antic al României rămâne deschisă spre vizitare la Muzeul Banatului, din Timișoara, până în data de 29 iunie 2014, inclusiv. Ulterior acestei date, Muzeul Național de Istorie a României va itinera expoziția în Oradea, la Muzeul Țării Crișurilor.

Expoziția va putea fi astfel vizitată la sediul Muzeului Țării Crișurilor timp de șase săptămâni, în perioada cuprinsă între 16 iulie – 31 august  2014, iar apoi, la o dată ce va fi anunțată ulterior, aceasta va fi vernisată la Muzeul Județean Satu Mare.

AFIS_Itinerare expo_Aurul si argintul antic al RomanieiPână în prezent, pe parcursul celor cinci săptămâni în care expoziția a fost găzduită de Muzeul Banatului din Timișoara, cele peste o mie de piese arheologice au fost admirate de un număr de 6.000 de vizitatori, cărora, pe această cale, le mulțumim.

Aurul și argintul antic al României reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură națională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani. Este astfel pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice sau de epocă clasică din colecțiile muzeale din țară.

Unele dintre obiectele incluse în tematica expoziției se află în colecția Tezaurului Istoric a MNIR şi, prin urmare, pot fi văzute doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferitele muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului în trecut.

Mulțumirile noastre se îndreaptă, totodată, către cele 31 de instituții muzeale din țară, care au răspuns la inițiativa MNIR și au avut o contribuție semnificativă în concretizarea acestui proiect, după cum urmează: Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia, Muzeul Judeţean Argeş, Piteşti, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău, Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea, Muzeul Judeţean Botoşani, Muzeul Brăilei, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Olteniţa, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul Naţional Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Târgovişte, Muzeul Olteniei, Craiova, Muzeul Mixt Tecuci, Muzeul de Istorie, Galaţi, Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”, Giurgiu, Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iaşi, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Drobeta Turnu-Severin, Muzeul Judeţean Mureş, Târgu-Mureş, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Piatra Neamţ, Muzeul de Arheologie și Etnografie, Corabia, Muzeul Romanaţiului, Caracal, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, Complexul Muzeal Bucovina, Suceava, Muzeul Județean Teleorman, Alexandria, Muzeul Banatului, Timişoara, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Tulcea, Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad.

Podoabele din aur și din argint, accesoriile vestimentare,  armamentul de paradă, piesele de harnașament, vesela geto-dacică, dar și tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti, ocupă un loc important în cadrul expoziției, alături de numeroase alte asemenea piese din metale prețioase, descoperite pe teritoriul României.

Program vizitare

Luni – Marți : închis
Miercuri – Duminică: 09.00 – 17.00
Casa de bilete se închide la: 16:15

Adresa

Calea Victoriei 12, Sector 3, București 030026, România

Vă invităm să vizitați cele trei mari expoziții permanente – Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian și Lapidarium – precum și o serie de expoziții temporare.