
Luni, 10 aprilie 2023, ArchaeoSciences#RO din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB), în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, organizează conferința Stonecutters, Rebels and Devotees: Archaeological Explorations of the Teomim Cave, Israel, susținută de Profesorul Boaz Zissu de la Universitatea Bar-Ilan (Israel).
Evenimentul, parte a seriei ArchaeoSciences Seminars, #31, va avea loc începând cu ora 11:30, la Facultatea de Biologie, în Sala de Conferințe de la parter, din cadrul Platformei de Cercetări Biologice și Ecologie Sistematică (Splaiul Independenței, nr. 91-95, București).
Dr. Boaz Zissu este profesor de arheologie clasică la Martin (Szusz) Department of Land of Israel Studies and Archaeology, Universitatea Bar-Ilan, Israel. Dr. Zissu și-a luat doctoratul, Summa Cum Laude, la Universitatea Ebraică în 2002 (cu o teză intitulată „Rural Settlement in the Judaean Hills and Foothills from the Late Second Temple Period to the Bar Kokhba Revolt”). El și-a realizat studiile postdoctorale, printr-o bursă Rothschild, în istorie antică și arheologie Mediteraneeană, la Universitatea Berkeley din California (SUA) și, ulterior, la Institutul pentru Științe Umaniste, Universitatea din Calgary, Alberta, Canada.
Dr. Zissu a efectuat săpături și investigații arheologice în Ierusalim, Ketef Ierihon și peisajul rural din Iudeea. A publicat șase cărți și peste 200 de articole despre regiunea Iudeea și cultura ei materială, în perioada elenistică, romană și bizantină.
În prelegerea planificată la București, el va prezenta cercetările întreprinse de echipa sa, în 2009, în Peștera Teomim, o formațiune carstică mare, situată pe marginea vestică a Dealurilor Ierusalimului. Studiul camerei principale a scos la iveală materiale neolitice (cultura Yarmukiană), calcolitice (cultura Ghassuliană), partea finală a bronzului timpuriu și mijlociu, sau din perioadele persană, elenistică, romană, bizantină, islamică timpurie și otomană. Peste 120 de lămpi de ulei intacte și fragmente de lămpi au fost colectate din toate secțiunile peșterii, cu excepția camerelor cele mai interioare, greu accesibile, care conțineau tezaure de monede și alte artefacte din cel de-al doilea război evreiesc împotriva romanilor „Revolta Bar Kokhba” (132-136 d.Hr.). Majoritatea lămpilor aparțin de stiluri de la sfârșitul secolului al II-lea d.Hr. până în secolul IV d.Hr. Toate aceste lămpi fuseseră introduse în mod deliberat în crăpături înguste și adânci, din pereții camerei principale sau sub dărâmături. Unele crăpături conțineau grupuri de lămpi cu ulei amestecate cu fragmente de cranii umane, precum și arme și vase de ceramică din perioadele anterioare. În prelegerea planificată vor fi prezentate și discutate principalele descoperiri din această peșteră, spectaculoasă din punct de vedere arheologic.
Seminarele ArchaeoSciences își propun să ofere un cadru pentru profesioniștii din domeniul Științelor Arheologice (Archaeological Sciences) din diferite părți ale lumii, pentru a-și împărtăși cunoștințele și pentru a transmite informații relevante referitoare la ultimele aspecte legate de metodele și abordările actuale utilizate pentru studierea trecutului. De asemenea, această inițiativă reprezintă o oportunitate pentru studenții români de a afla mai multe despre diversele aspecte interdisciplinare ale arheologiei.
Vă așteptăm!