Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie a Moldovei și Muzeul Etnografic al Moldovei – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, anunță deschiderea expoziției „Mareșalul Constantin Prezan – 160 de ani de la naștere”.

Vernisajul va avea loc joi, 9 septembrie 2021, ora 12.00, la Palatul Culturii din Iași.

Proiectul expozițional este dedicat împlinirii a 160 de ani de la nașterea mareșalului Constantin Prezan, personalitate marcantă a istoriei poporului român, erou al Primului Război Mondial, care a contribuit la înfăptuirea și menținerea actului Unirii de la 1 decembrie 1918.

Muzeul Național de Istorie a României participă la acest eveniment cu o serie de piese, cu o valoare istorică deosebită, din colecțiile sale, obiecte care i-au aparținut mareșalului Constantin Prezanꓽ chipiul și epoleții de general de divizie, o centură de ceremonie, precum și distincțiile pe care acesta le-a primit pentru faptele extraordinare săvârșite în timpul Primului Război Mondial și pentru contribuția semnificativă la Marea Unire din 1918. Dintre acestea, amintim: Ordinul Militar Mihai Viteazul, clasa I-a, (cea mai înaltă distincție militară de război a României), Ordinul Ferdinand I și Ordinul Casei Ernestine, în grad de comandor, precum și Ordinul Sfânta Ana, clasa a III-a cu spade.

Expoziția „Mareșalul Constantin Prezan – 160 de ani de la naștere” va  putea fi vizitată, în perioada 9 septembrie – 17 octombrie 2021, la Palatul Culturii din Iași.

Leave a Reply