Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00 - Casa de Bilete se închide la: 16:15

 
 

Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00 - Casa de Bilete se închide la: 16:15

 
 

Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste

Start Date
02/02/2022

Muzeul Național de Istorie a României prezintă expoziția „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”. Expoziția pune în valoare donația făcută muzeului, în septembrie 2021, de marea artistă Corina Chiriac.

Sunt expuse documente de familie, fotografii, obiecte păstrate timp de generații, începând cu cele ale străbunicilor artistei, Ioana și Nichita Nestorescu, negustor din Buzău, ajuns președinte al Corporației Meseriașilor-Comisiunea Arbitrilor din Buzău, în anul 1911, apoi ale fiicei lor Lucreția Nestorescu, absolventă de pension, căsătorită cu Gheorghe Chiriac, caligraf, desenator, pictor și tipograf, cu firmă la București, părinții lui Mircea Chiriac, tatăl Corinei Chiriac.

Pe simeze se regăsesc și documente ale bunicilor materni, pașaportul lui Hovelia Calaigian datat 1916 și diploma de liceu a soției acestuia, Paris, născută Madirghian, refugiați armeni în România, tablouri de familie din orașul natal Adabazar (azi, Adapazarı, Turcia), fotografii de epocă reprezentând-o pe Hasmig Calaigian, mătușa artistei, căsătorită cu Mampre Biberian, în anul 1926.

O serie de portrete de familie completează expoziția, precum cel al mamei Corinei Chiriac, Arșaluiz-Eliza Calaigian căsătorită Chiriac, pianistă, absolventă a Academiei Regale de Muzică din București și profesoară la Conservator și cele ale lui Mircea Chiriac, profesor și compozitor cu o activitate prodigioasă. Câteva dintre premiile primite de Mircea Chiriac sunt prezentate, alături de legitimațiile, carnetele și diplomele acestuia, în cadrul expoziției.

Pașaport al lui Hovelia Calaigian (bunicul matern al Corinei Chiriac) „Prezentat Ministerului Afacerilor Streine pentru confrontarea traducţiunei” cu nr. 2228/1916 la intrare în România
Diplomă de absolvire aparținând domnișoarei Paris H. Mardigian (bunica maternă a Corinei Chiriac) a „Armenian Girls High School”, 26 iunie 1901, Adabazar, Turcia
Carnet de identitate a lui Mircea Chiriac, avocat stagiar în baroul Ilfov, 1 decembrie 1943
Pașaport al lui Hovelia Calaigian (bunicul matern al Corinei Chiriac) „Prezentat Ministerului Afacerilor Streine pentru confrontarea traducţiunei” cu nr. 2228/1916 la intrare în România
Portret înrămat al Elizei Chiriac, muzician, profesoară la Conservator, mama Corinei Chiriac
Carnet de identitate a lui Mircea Chiriac, avocat stagiar în baroul Ilfov, 1 decembrie 1943
Conducerea Corporației Meseriașilor din Buzău, Comisiunea Arbitrilor din anul 1911, în centru Nichita Nestorescu, străbunicul Corinei Chiriac
Portret de tinerețe al compozitorului Mircea Chiriac
Harpă de copil de la sfârșitul secolului al XIX-lea păstrată în familia Chiriac
Magnetofon „Royal Coronet Webcor” ce i-a aparținu lui Mircea Chiriac, muzician și profesor universitar, tatăl Corinei Chiriac (funcțional)

Partea dedicată artistei Corina Chiriac îmbină portretele de atelier, cele apărute în presa vremii, afișele unor concerte naționale și internaționale din anii ‘70 și ‘80, dar și din anii 2000, cu cele mai frumoase rochii de scenă purtate în perioada 1970-2019. De la rochia interbelică modificată de Corina Chiriac și purtată la festivalurile de la Dresda, R.D.G., 1975, și „Bratislavska Lyra”, 1976, și în turneele din R.D.G., Polonia și Cehoslovacia, la rochia de paiete argintii sau rochia „cu harpă” realizată pentru emisiunea „Eu sunt Corina”, regizată de Tudor Vornicu în 1979, emisiune premiată la Festivalul Internațional al Filmelor de Televiziune de la Montreux, Elveția, 1979, până la rochiile purtate în America în perioada 1988-1994 și cea purtată în 2019, la recitatul susținut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov.

Publicul poate admira mărturii ale unei cariere artistice de peste cinci decenii: trofee, diplome, decorații, legitimații, bilete de avion, LP-uri și CD-uri, cărți publicate, afișe, programe de sală și multe alte piese intrate în patrimoniul muzeal.

Atestat de liber profesionist cu nr. 1232 din 12 octombrie 1972 al Corinei Chiriac
Atestat de liber profesionist cu nr. 946 din 1 ianuarie 1975 al Corinei Chiriac
Atestat de liber profesionist cu nr. 1232 din 12 octombrie 1972 al Corinei Chiriac
Atestat de liber profesionist cu nr. 946 din 1 ianuarie 1975 al Corinei Chiriac
Coperta revistei „Cinema” din anul 1971, Florin Piersic și Carmen Maria Strujac alături de Corina Chiriac, reclama filmului „Aventuri la Marea Neagră”
Coperta revistei germane „Melody und Rhytmus” pe care apare Corina Chiriac, 1977
Rochie neagră cu mărgele ibterbelică,„tip 1920” purtată la Bratislava, în anul 1976
Rochie de paiete argintii din anul 1979
Rochie roșie de tull cu paiete în formă de inimioare cu fundă roșie de saten din anul 1980
Vestă cu strasuri din anul 1982 purtată la spectacolele de la „Grădina boema” împreuna cu un frac alb

Echipă curatorială:

dr. Cristina Păiușan-Nuică și dr. Cornel-Contantin Ilie

Echipă proiect:

Roxana Pătrașcu, Cristina Barbu, Ionuț Drăgoiescu, dr. Alexandru Bădescu, Cristina Petcu, Cristina Moșoiu și Mark Perpits

Program vizitare

Luni – Marți : închis
Miercuri – Duminică: 09.00 – 17.00
Casa de bilete se închide la: 16:15

Adresa

Calea Victoriei 12, Sector 3, București 030026, România

Vă invităm să vizitați cele trei mari expoziții permanente – Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian și Lapidarium – precum și o serie de expoziții temporare.