Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii Marița, la sediul Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a fost amenajată micro-expoziţia temporară „Roupel 1941. Bătălia pentru apărarea Greciei”.
Amenajarea prezintă un moment semnificativ din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care a avut loc în peninsula Balcanică, istoria unei confruntări dintre trupele Wehrmacht-ului și apărătorii eleni care au menținut o importantă poziție defensivă timp de mai multe zile, deși se aflau într-o situație militară dezavantajoasă.
În cadrul expoziției vizitatorii vor putea vedea obiecte cu valoare istorică și replici de uniforme și echipamente militare. Dintre obiectele care provin din zona fortului putem să amintim o cască model 1934/1939, un fragment de beton, sârmă ghimpată, indicatoare metalice, tuburi de cartușe Lebel, gloanțe trasoare și pământ. Amenajarea este completată cu două replici de uniforme militare cu echipamentul specific, reprezentative pentru Armata Regală Elenă și Wehrmacht.
Ținută, echipamente și armament folosite de militarii Armatei Regale Elene în timpul Operațiunii Marița în intervalul 6-30 aprilie 1941
(replici / Khaki Depot, Military Uniforms, Quality Reproductions for Exhibits and Reenactments)
• Uniformă model 1938 cu gradul de caporal, capelă, bocanci scurți din piele cu moletiere.
• Sac de merinde, bidon de apă, unealtă multifuncțională, suport din piele, ham din piele pentru susținerea greutății.
• Carabină scurtă Mauser K98, cartușiere Mannlicher.
Ținută, echipamente și armament folosite de militarii Wehrmacht-ului în timpul Operațiunii Marița în intervalul 6-30 aprilie 1941
(replici / Asociația Deutsches Freikorps)
• Uniformă germană model 1936 cu gradul de caporal, cască de oțel model 1935, bocanci scurți din piele cu gaitere
• Sac de merinde model 1931, gamelă model 1931, bidon de apă model 1931, cutie pentru masca de gaze model 1938, foaie de cort de camuflaj model 1931, set bețe pentru foaia de cort, hamuri din piele pentru susținerea greutății.
• Pistol-militralieră MP 40 calibru 9 mm, porturi încărcătoare și grenade ofensive model 1939.
Echipă curatorială:
Christianna Nikoloudi (Universitatea din Peloponez), Konstantinos Mastorogiannis (Universitatea Aristotel din Salonic), Bogdan Dumitru Mladin, Ioan Paul Popa, Mihai-Cătălin Burtea, Andrei Grumeza, Andrei Marius Trifu, Roaită Flavius Nicolae.
Parteneri:
SOC.C.BU. Agkistro Action, Panagiotis Savvidis, Anthimos Georgiadis, Khaki Depot, Military Uniforms, Quality Reproductions for Exhibits and Reenactments, Dimitris Papadoupoulos, Asociația Kampfruppe ‘’Süden” – Hellenic Reenactment
Fotografie:
Perpits Mark Robert
Design grafic:
dr. Cornel-Constantin Ilie, Thanos Vasilikos