Skip to main content

Microexpoziția  “George Enescu – 140 de ani de la naștere”

În anul 2021, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea compozitorului, interpretului și dirijorului George Enescu, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) aduce un omagiu marelui muzician și expune în premieră obiecte care au aparținut acestuia. Piesele fac parte din colecțiile MNIR și din colecția privată dr. George Trohani.

Dintre acestea, menționăm: vioara, bagheta de dirijor, fotografii și programe cu autograful artistului, precum și o carte poștală trimisă de acesta în 1900. Instrumentul muzical a fost realizat de cunoscutul lutier francez Pierre Hel (luthier du Conservatoire a Lille, după cum stă scris în interiorul cutiei de rezonanță a viorii). Hel a fost cel care a realizat acel Stradivarius modern care s-a bucurat de foarte mare succes printre artiștii începutului de secol XX. Între aceștia s-a aflat și George Enescu, care a folosit o vioară Hel în cadrul turneului său american din anul 1923. Vioara (fără arcuș), aflată în patrimoniul MNIR, a fost realizată de lutierul din Lille în anul 1924. Urmele de uzură ale acesteia indică faptul că a fost folosită intens de marele compozitor român.

Alături de obiectele care au aparținut artistului pot fi văzute: macheta pentru medalii și medaliile realizate pentru A 65-a aniversare a compozitorului și interpretului George Enescu, două machete realizate de Șerban Zainea pentru timbre din emisiunea 75 de ani de la nașterea lui George Enescu din Colecția Filatelică a României și programe de la Festivalul Internațional George Enescu cu autografele membrilor juriului. Publicul poate descoperi, de asemenea, capodopera Oedip, monumentala creație a artistului, o fotografie de la premiera operei la Paris, dar și programul de concert pentru o seară de muzică susţinută în casa lui C. Bediţeanu, semnat, printre alte personalități, de George Enescu şi Dinu Lipatti.

Microexpoziţia va fi deschisă la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti, în perioada 1-30 septembrie 2021, şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00.

Echipa proiectului: Cristina Barbu, Andrei Grumeza, Martin Tudor, Alexandru Voicu.

Curator coordonator: dr. Cornel – Constantin Ilie