Muzeul Naţional de Istorie a României este onorat să anunţe că directorul său general, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu a primit din partea Academiei Române diploma „Distincția Culturală” pentru expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei” din cadrul Festivalului Internațional Europalia. Distincția i-a fost acordată joi, 3 decembrie 2020, în cadrul unei ceremonii online, organizate de cel mai înalt for de știință și de cultură din România.

Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.

Expoziția „Brâncuşi. Sublimarea formei”, coordonată de Institutul Cultural Român (ICR), a reprezentat principalul eveniment cultural al Festivalului Europalia, fiind una dintre cele mai vizitate expoziţii de artă de la Bruxelles din ultimii ani.

Festivalul Europalia este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Acesta are un caracter multidisciplinar – arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală. În cadrul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului, care a avut loc în 2019-2020, România a fost invitatul de onoare.

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a avut onoarea și bucuria de a participa la această ediției a festivalului cultural, coordonând în acest prestigios cadru, realizarea a două mari proiecte expoziționale: „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“/„Dacia Felix. Trecutul glorios al României”, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren (19 octombrie 2019 – 26 aprilie 2020) și „Originile Europei. Civilizații preistorice între Carpați și Dunărea de Jos“, la Muzeul Grand Curtius din Liège (8 noiembrie 2019 – 26 aprilie 2020). Expozițiile au fost organizate de MNIR, în colaborare cu 35 de instituții de profil din țară, beneficiind de excelenta relație instituțională cu Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe, precum și al organizațiilor belgiene partenere.

Cele două proiecte expoziționale s-au aflat în topul celor peste 250 de evenimente care s-au desfășurat în cadrul Festivalului Europalia România, înregistrând un număr record de vizitatori.

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 9:00 – 17:00
(program de iarna)

Casa de bilete se închide la 16.15

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România