„Doamnele Miciei Romane. Semne, chipuri și iubiri de la marginea Imperiului”

De 04/03/2019Evenimente

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) vă oferă, într-un moment special al anului, dedicat eternului feminin, un mărțișor științific aparte: prelegerea „Doamnele Miciei Romane. Semne, chipuri și iubiri de la marginea Imperiului” susținută de dr. Mihaela Simion.

Evenimentul, desfășurat în cadrul ciclului de conferințe „Historia Viva”, se dorește a fi o pledoarie pentru actualitatea istoriei, privită din perspectivă umanistă. Dincolo de rigorile metodei științifice, dincolo de instrumentele, sursele și constrângerile profesiei, istoricul și arheologul, cu atât mai mult atunci când este muzeograf, trebuie să aibă mereu convingerea că în spatele evenimentelor istorice seci, a anilor sau a obiectelor studiate, stă mereu forța creatoare umană și contribuția unor individualități distincte. Istoria mare se țese și se deapănă din firul micilor povești de viață, de multe ori rămase ascunse în negura timpului.

Conferința pe care v-o oferim este despre un timp (secolele II – III p. Chr), un loc – Micia (Mintia, com. Vețel, jud. Hunedoara) – o așezare urbană de la granița Imperiului Roman, din Dacia și despre doamnele locului, așa cum se înfățișează ele pe pietrele ce le-au purtat amintirea până în vremea noastră. Sunt soții, mame, fiice, femei ale cetății, iubesc și sunt iubite, au dureri dar și bucurii, iar în povestea lor, îmbogățită permanent de arheologie, ne regăsim, în mare măsură, fiecare dintre noi.

Vă invităm așadar, joi, 7 martie a.c., ora 11:00, doamne, domnișoare și nu numai, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00
(program de vara)

Casa de bilete se închide cu 45 minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România