Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță lansarea proiectului „Solidaritate prin educație muzeală – Solidarity through museum education” (SolidEM), finanțat de către Uniunea Europeană, prin programul European Solidarity Corps/ Corpul European de Solidaritate (ESC), cu suma de 38.532,00 euro. Acesta este un proiect de voluntariat și va fi implementat de către MNIR, în perioada 1 februarie 2021 – 31 iulie 2022.

Proiectul își propune lărgirea audienței MNIR, pe baze incluzive, avându-se totodată în vedere creșterea solidarității în comunitate, prin următoarele obiective specifice:

OS1 Dezvoltarea competențelor personale și profesionale a patru voluntari ESC în domeniul managementului activităților de educație muzeală, pe o perioadă de 12 luni de activități;

OS2 Creșterea capacității organizaționale a MNIR printr-un program coerent de educație muzeală dedicat unor categorii de public cât mai variate (40 de activități săptămânale), pe o perioadă de 12 luni de activități;

OS3 Crearea unui cadru de solidaritate între cei patru voluntari ESC, voluntari și studenți străini, angajați și actori din sectorul cultural și beneficiari ai MNIR, prin desfășurarea unor activități de educație muzeală și de promovare/conexe, pe parcursul a 12 luni de activități:

OS4 Creșterea gradului de informare a minimum 60.000 de cetățeni cu privire la proiect, activitățile MNIR, parteneriat și programul ESC, în perioada proiectului.

Activitatea centrală a SolidEM va fi un stagiu de voluntariat ESC pentru patru voluntari (doi din Georgia și doi din Grecia), selectați cu sprijinul partenerilor MNIR, din care cel puțin doi voluntari confruntându-se cu oportunități reduse. Astfel, proiectul nostru își propune formarea a patru voluntari ESC în domeniul managementului activităților de educație muzeală (planificare, marketing, implementare, raportare etc.), în cadrul unui stagiu de voluntariat de 12 luni (aprilie 2021-martie 2022). În afara instruirilor generale și specifice proiectului (istorie și civilizație românească, istoricul, patrimoniul și activitățile MNIR, marketig muzeal, metode și instrumente de educație etc.) voluntarii vor concepe și planifica, săptămânal, câte o activitate de educație muzeală, o vor promova, implementa și raporta.

Pentru informații suplimentare, vă puteți adresa la sediul Muzeului Național de Istorie a României din București, Calea Victoriei, nr. 12, la adresele de e-mail: cpp@mnir.ro și relatiipublice@mnir.ro sau la telefon 021 313 19 25 (secretariat).