Festivalul cultural internațional EUROPALIA, organizat în Belgia, a debutat în anul 1969 și a ajuns la cea de-a 26 ediție, având ca invitați, la început, țări europene, pentru ca apoi, din anul 1989, să se extindă în toată lumea, prin invitarea Japoniei.

EUROPALIA este un extraordinar prilej pentru promovarea culturii și civilizației țării invitate, participanții la acest prestigios festival cultural prezentând – în acest context – expoziții cu bunuri de patrimoniu cultural sau de artă contemporană, dar și evenimente muzicale, teatrale, cinematografice etc. Un accent deosebit este pus la fiecare ediție pe valorificarea patrimoniului istoric al țării invitate, ca de exemplu Ungaria, care a prezentat expoziția Hungaria Regia în anul 1999 sau Bulgaria, care a organizat expoziția Aurul tracilor în anul 2002.

România, în calitate de invitat al celei de-a 27-a ediții, organizează, în acest prestigios cadru, două mari expoziții dedicate preistoriei și istoriei antice, coordonate de Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu 35 de instituții de profil din țară și beneficiind de excelenta relație instituțională cu Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe și al organizațiilor partenere belgiene.

Astfel, în data de 18.10.2019, la Muzeul Gallo-Roman din Tongeren, va avea loc vernisajul expoziției Dacia Felix. The glorious past of Romania (Dacia Felix. Trecutul glorios al României), organizată de Muzeul Național de Istorie a României în cooperare cu alte 18 muzee din România, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al muzeului belgian partener. Această expoziție are o tematică axată pe prezentarea civilizațiilor antice care au existat pe teritoriul actual al României, anume cea scitică, cea greacă, cea celtică, cea dacică, cea getică și cea romană. Într-o asemenea perspectivă, expoziția oferă prilejul unui amplu și inedit periplu prin culturile antice cunoscute a fi existat în cuprinsul spațiului românesc actual, prezentând – în premieră – atât obiecte și cercetări arheologice mai vechi, dar și noi date și artefacte descoperite în ultimele două decenii. Parcursul expozițional este proiectat în sensul vizualizării „istoriei” spațiului de astăzi al României în perioada antichității, a modului în care acest areal a reprezentat un loc de convergență a numeroase civilizații majore pentru moștenirea culturală a Europei și a umanității. Expoziția pune accent pe rolul și semnificația acestor civilizații antice, al conexiunilor lor cu alte spații și comunități la nivelul continentului european, aducând în prim plan – prin artefactele ce vor fi etalate – repere de primă importanță ale antichității în cuprinsul Europei – cunoștințe privind schimbul la distanță, circulației ideilor și materiilor prime, toate acestea prezentate într-o contextualizare cronologică și tematică.

Acest demers se dorește a fi un exercițiu de înțelegere a unei civilizații actuale, cea românească, din perspectiva raportării la un trecut comun european. Tematica expunerii este constituită de definirea unui spațiu de interferență al civilizațiilor antice care s-au succedat în paralel, în interdependență, dar și în diversitate. „Dacia Felix” este mai mult decât un spațiu geografic definit de un moment cronologic legat de transformarea regatului dac în provincie romană; este povestea trecutului îndepărtat, adusă în prezent și mai ales proiectată în viitor, este o călătorie în intimitatea făuririi istoriei, despre civilizații, despre greci, romani, daci, geți, celți și sciți, dar mai ales despre oameni făuritori și trăitori în spațiul generos al „Daciei Felix”, astăzi – nu întâmplător – „ROMÂNIA”.

Muzeul Național de Istorie a României este o instituție publică de cultură de prim rang, în ale cărui colecții se păstrează numeroase din artefactele emblematice ale patrimoniului cultural național în domeniul istoriei vechi și arheologiei. Pentru organizarea acestei expoziții internaționale, care aduce în atenția publicului 298 de artefacte și seturi de piese antice, Muzeul Național de Istorie a României este onorat să colaboreze cu 18 instituții muzeale din România, respectiv: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău; Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud; Institutul de Cercetări Eco-Muzeale – Tulcea; Muzeul Civilizație Dacice și Romane – Deva; Muzeul Județean Satu Mare; Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui; Muzeul Județean Argeș – Pitești; Muzeul Județean Buzău; Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău; Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș – Baia Mare; Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș; Muzeul de Istorie Turda; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca; Muzeul Național al Unirii – Alba-Iulia; Muzeul Romanațiului – Caracal; Muzeul Țării Crișurilor – Oradea; Muzeul Județean Ialomița – Slobozia; Muzeul de Istorie Națională și Arheologie – Constanța.

Muzeul Național de Istorie a României a dovedit, de-a lungul timpului, că deține experiența necesară și capacitatea de a pune în operă proiecte expoziționale majore, la nivel național, dintre cele mai recent organizate putând fi menționate Aurul și argintul antic al României sau România. Civilizații suprapuse (rod al colaborării dintre 29 de instituții muzeale din România), dar și de a acționa ca factor de coagulare a instituțiilor muzeale în pregătirea unor ample proiecte expoziționale internaționale, precum The Lost World of Old Europe, 2009–2011 (New York, Oxford, Atena); Gli ori antichi della Romania, 2010–2011 (Roma), Comorile României, Beijing, 2016 (rod al colaborării a 28 de instituții muzeale din România) sau Aurul și argintul antic al României, 2018 (vernisată la Szeged și Debreczen).

Printre cele mai spectaculoase piese din patrimoniul cultural românesc expuse în cadrul expoziției din Belgia se numără: Rhyton-ul din argint descoperit la Poroina Mare, județul Mehedinţi, datând din secolele IV-III a. Chr., o piesă excepţională a orfevrăriei traco-getice, obiect de cult folosit în cadrul ceremoniilor cu caracter religios, care atestă identitatea de cultură materială și spirituală între comunitățile de filiație tracică de pe ambele maluri ale Dunării; Inscripția dedicată lui Caracalla, Ilişua „Vicinal” [Arcobara/Arcobadara], comuna Uriu, județul Bistriţa-Năsăud, placă din gresie calcaroasă dedicată împăratului roman Caracalla, datând din anul 213 p. Chr., remarcabilă și pentru că face referire la o unitate militară care a activat în Dacia, dar a avut zona de recrutare în regiunea în care se află în prezent orașul belgian Tongeren; Coiful de la Ciumești, județul Satu Mare, realizat din bronz, datând din perioada cuprinsă între 260/250 – 200/190 a. Chr, artefact de o valoare excepțională care atestă o importantă prezență celtică în teritoriul intracarpatic; Cupă cu picior și alte obiecte din Tezaurul de la Sâncrăieni, județul Harghita, datând din secolul I a. Chr., expresie a măiestriei artizanilor daci, dovadă a nivelului de excelență atins de această civilizație în prelucrarea artistică a metalelor prețioase; statueta de tip Tanagra de la Cetatea Callatis – Mangalia, județul Constanța, din lut ars, datând din secolele IV-III a. Chr., pictată cu albastru, roșu și alb, parte a unui monument funerar, ce demonstrează permanentele contacte cu zonele centrale de manifestare a civilizației greco-elenistice; Aplica zoomorfă descoperită la Stânceşti, județul Botoşani, lucrată din foaie de aur, datând din secolul al V-lea a. Chr., reprezentativă pentru civilizația scitică, piesă ce demonstrează împletirea influențelor artei scito-iraniene cu realități locale; Coiful getic de la Coțofenești, comuna Poiana Vărbilău, județul Prahova, datând din prima jumătate a secolului al IV-lea a. Chr, piesă din aur masiv, cântărind 821,35 grame, aproape intactă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00
(program de vara)

Casa de bilete se închide la 17.15

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România