Cu prilejul Nopții Muzeelor, eveniment virtual în acest an la MNIR, marcat sâmbătă, 14 noiembrie, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) își propune să ofere vizitatorilor săi o experiență aparte, adaptată situației sanitare actuale, atât din dorința de a onora un eveniment anual tradițional pentru lumea muzeelor europene și românești, cât și din preocupare față de sănătatea publicului muzeului nostru, dorind, prin respectarea normelor legale sanitare în curs, să contribuim la prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

 

Având în vedere contextul sanitar actual vă invităm să accesați expozițiile noastre virtuale, permanente și temporare, atât actuale cât și din trecut, prezentate în format foto sau sub formă de tur virtual 2D și 3D.

 • Tururi virtuale 2D și 3D – care pot fi accesate de pe paginile mnir.ro (secțiunea Expoziții și evenimente – expoziții permanente – Zona 3D) și muzeulvirtual.ro
 1. Copia Columnei lui Traian
 2. Muzeul Jucăriilor
 3. Onoarea Națiunilor. Ordine și decorații din patrimoniul MNIR
 4. Jandarmeria Română. 1850-2020
 5. 1989 – 30 de ani după
 6. România în Marele Război
 7. Mărăști, Mărășești și Oituz
 8. Felix Terra. Istorie și artă ecleziastică în Episcopia Romano-Catolică de Oradea
 9. Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie
 10. Semper Uniti. Centenarul desăvârșirii unității naționale
 11. Fețele noi ale armelor vechi
 12. O experiență europeană. Moștenirea istorică și culturală a germanilor din România
 13. Imago Romanie. Terra Christiana
 14. Identitate națională, eleganță și vestimentație la românii din Brașov (1700-1939)
 15. Un pas uriaș către Lună
 16. Fenomenul Trench Art
 17. Mircea cel Bătrân – 600

 

 • ro. Aici sunt prezentate în format foto, expozițiile permanente și temporare: Copia Columnei lui Traian, Tezaurul Istoric, Lapidarium, PC. O istorie fascinantă, Maria, Regina…, GENIO GALLICO. Ceasuri istorice franceze din colecţii muzeale româneşti, Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară, Încoronarea de la Alba-Iulia, Imaginând Balcanii, Aviația în România, Al doilea război balcanic – 1913, Comorile Chinei, BING. Magia jucăriilor, Evantaie din patrimoniul MNIR, Fotografii de Szathmari, Elveția-România. Relații diplomatice, 150 de ani de diplomație, Copilăria de altădată, la țară, Basarabia 1812-1947, România-Spania. Relații diplomatice, Portret în istorie, Arta prelucrării metalelor prețioase, Genio Helvetico. Ceasuri istorice si cutii muzicale elvetiene din colectii muzeale romanesti.

Așadar, sâmbătă, 14 noiembrie 2020, muzeul va avea programul obișnuit de vizitare, cuprins între orele 09:00 și 17:00 (ultimul acces fiind permis la ora 16:15). Accesul în muzeu este gratuit și se realizează prin intrarea din Calea Victoriei 12. În acest interval orar pot fi vizitate expozițiile permanente „Lapidarium”, „Copia Columnei lui Traian” și „Tezaurul Istoric”, precum și expozițiile temporare „Muzeul Jucăriilor” și „NeoNlitic”, cel mai recent proiect expozițional.

 

De asemenea, în intervalul orar 17: 30 – 20: 30, pe fațada dinspre strada Franceză a emblematicei clădiri a muzeului, cândva Palatul Poștelor, se va derula o proiecție video, o bună ocazie pentru vizitatorii Centrului Istoric de a admira expozițiile Muzeului Național de Istorie a României.