O nouă conferință în cadrul seriei „Historia Viva”: „Castrul și băile romane de la Mălăiești. Un proiect de cercetare în curs de finalizare, un monument pe lista tentativă pentru UNESCO”

De 05/02/2019Evenimente

Muzeul Național de Istorie a României are onoarea și bucuria  de a vă invita la o nouă conferință în cadrul seriei  „Historia Viva”.  Prelegerea  cu titlul „Castrul și băile romane de la Mălăiești. Un proiect de cercetare în curs de finalizare, un monument pe lista tentativă pentru UNESCO”,  va fi susținută de către dr. Ovidiu Țentea – arheolog în cadrul MNIR și responsabil științific al sitului arheologic.

Evenimentul va avea loc joi, 7 februarie 2019, cu începere de la ora 11:00, la sediul MNIR, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul se va face prin intrarea B a muzeului, situată în Strada Poștei.
Conferința are ca temă prezentarea rezultatelor săpăturilor arheologice din castrul și băile romane descoperite la Mălăiești, jud. Prahova.
Proiectul de cercetare s-a derulat în două etape, între anii 2011 -2015, respectiv 2015 – 2017 și a fost rezultatul colaborării dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Situl arheologic de la Mălăiești are o valoare științifică excepțională, dar și turistică. Importanța științifică este cu totul deosebită și se datorează posibilității de a data exact stăpânirea romană asupra acestui teritoriu extracarpatic pentru o scurtă perioadă de timp. Astfel, pe baza descoperirilor din castrul de la Mălăiești s-au putut recupera date relevante privind o serie de artefacte cu putere de datare (monede, amfore, sticlă și ceramică) și s-au înregistrat în detaliu aspecte tehnice de construcție care vor putea constitui termeni de referință pentru studiul epocii romane la nivel internațional.
Situl a oferit posibilitatea studiului comparativ a două clădiri cu funcții diferite – o tabără militară fortificată și vestigiile unor băi romane, evidențiind o serie de detalii din viața de zi cu zi a soldaților romani dintr-o centuria.
Valoarea turistică a sitului rezultă atât din conservarea surprinzător de bună a băilor romane, cât și a peisajului cultural cu totul aparte oferit de amplasarea acestui castru. O vizită aici i-ar aduce turistului interesat, pe lângă o cunoaștere aprofundată asupra unor detalii ale civilizației romane provinciale și posibilitatea de a primi informații importante referitoare la alte epoci, precum dealul pe care a fost descoperit emblematicul coif de aur de la Poiana Coțofenești, locul de amplasare al cetății dacice de la Gura Vitioarei sau a peisajului arealului în care a fost descoperit tezaurul dacic de la Coada Malului.
Situl a atras atenția UNESCO, care intenționează să-l includă în lista Patrimoniului Mondial.

Vă așteptăm cu mare drag!

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00
(program de iarnă)

Casa de bilete se închide cu 45 minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România