Consorţiul de cercetare Romanit, constituit în vara anului 2007, şi-a inaugurat site-ul de proiect. Proiectul îşi propune un program ştiinţific ambiţios pentru cercetarea chihlimbarului de sorginte arheologică,

dar şi a contextelor arheologice în care acesta apare. Consorţiul este condus de Muzeul Naţional de Istorie, care a promovat proiectul, şi conţine importante capacităţi analitice pentru determinarea ştiinţifică a originii chihlimbarului, respectiv colective din Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară (un vechi partener al MNIR), Institutul Naţional pentru Ştiinţe Biologice şi Institutul Naţional de Conservare-Restaurare. În parteneriat au intrat şi două instituţii majore în cercetarea geologică, respectiv Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti şi Institutul Geologic al României. 

Proiectul îşi propune să rezolve vechi chestiuni legate de importantul comerţ cu chihlimbar de la Marea Baltică – cel mai important obiect de schimb al Nordului – care a tranzitat şi teritoriile de la Dunărea mijlocie şi de jos. Tocmai de aceea, proiectul îşi propune un parteneriat extins, cu muzee din ţară, precum cele de la Tulcea, Cluj, Reşiţa, posibil altele, fiind în studiu posibilitatea de unor extensii la Viena, Budapesta şi Belgrad. 

Proiectul de cercetare va fi finanţat în perioada 2007-2010. Pentru detalii – vezi www.romanit.ro.

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00
(program de vara)

Casa de bilete se închide cu 45 minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România