Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00 - Casa de Bilete se închide la: 16:15

 
 

Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 09:00 – 17:00 - Casa de Bilete se închide la: 16:15

 
 

Publicații MNIR

Anuarul Muzeul Național

Muzeul Naţional – revista Muzeului Naţional de Istorie a României – a apărut în anul 1974, la doi ani după deschiderea muzeului, adunând cele mai importante studii ale muzeografilor şi cercetătorilor din epocă.

Tradiţia a continuat şi, cu unele sincope în perioada anilor 80 şi la începutul anilor 90, revista apare anual din 1997. Istorici, cercetători, muzeografi, profesori au publicat an de an studii, documente, fotografii şi piese inedite, descoperite în depozitele Muzeului Naţional de Istorie a României, achiziţionate sau primite prin donaţii.

Cercetători cu experienţă, muzeografi debutanţi, deveniţi între timp nume cunoscute ale istoriografiei contemporane, sau istorici care au construit muzeul de astăzi, au publicat în cele patru decenii propriile studii: Florian Georgescu, Lucia Marinescu, Valeriu Leahu, Cornelia Apostol, Mariana Neguţiu, George Trohani, Radu Coroamă, Dorina Tomescu, Maria Ioniţă, Cristina Anton-Manea, Ioan Opriş. De asemenea, regăsim în paginile revistei nume importante ale istoriografiei românești și universale: Adrian Silvan-Ionescu, Gabriel Badea-Păun, Mihai-Sorin Rădulescu, Adam Burakovski, Makito Yurita.

În ultimii ani, revista Muzeul Naţional a adunat în jurul său o echipă dinamică care a trecut la cotarea publicaţiei, la construirea unui site şi la popularizarea studiilor şi articolelor din Muzeul Naţional.

Cercetări Numismatice

Primul număr al revistei Cercetări Numismatice este publicat în anul 1978, fiind editat până în anul 1995 sub îndrumarea Constanţei Ştirbu.

Scopul iniţial al publicaţiei a fost acela de a valorifica impresionanta colecţie a noului înfiinţat Cabinet Numismatic din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, însă puţinele publicaţii de specialitate existente în acel moment, au făcut ca revista Cercetări Numismatice să se bucure de un succes remarcabil, printre autorii studiilor regăsindu-se specialişti din întreaga ţară şi din străinătate, dar şi pasionaţi de numismatică, ale căror colecţii completează materialul păstrat în muzeele publice.

Încă de la primul număr al publicaţiei, un loc important în paginile Cercetărilor Numismatic, l-au avut şi studiile dedicate ştiinţelor auxiliare ale istoriei precum: medalistica, sigilografia, faleristica, genealogia, metrologia, domenii pentru care nici în prezent, în România, nu există publicaţii specializate prin care acestea să fie valorificate piesele de patrimoniu care fac obiectul de cercetare al acestor domenii.

Deşi de la primul număr până în prezent revista Cercetări Numismatice a fost tipărită cu intermitenţe, în ultimii ani publicaţia s-a bucurat de o apariţie constantă, pe care Cabinetul Numismatic al Muzeului Naţional de Istorie a României se îngrijeşte să o respecte şi să asigure astfel apariţia acesteia de la an la an.

Cercetări Arheologice

Scopul acestei publicații este de a reuni lucrări ale specialiștilor din România și din străinătate pentru a alcătui volume anuale relevante.

Prin intermediul acestei publicații se urmărește încurajarea publicării cercetării de calitate, atât prin intermediul articolelor științifice și de interes pentru întreaga comunitate, cât și al rapoartelor arheologice sau al recenziilor de carte. Publicația promovează lucrări originale, studii pluridisciplinare, articole ce pot stârni dezbateri în comunitatea științifică și care permit o mai bună înțelegere a domeniilor studiate.

Sunt acceptate lucrări din domeniul istoriei, arheologiei și cercetări pluridisciplinare.

Această revistă a fost publicată pentru prima dată în anul 1975 și apare semestrial din 2021.

Articolele publicate pot fi descărcate gratuit de pe site fără a necesita un proces de înregistrare pentru a facilita diseminarea rezultatelor cercetării și accesarea acestora.

Program vizitare

Luni – Marți : închis
Miercuri – Duminică: 09.00 – 17.00
Casa de bilete se închide la: 16:15

Adresa

Calea Victoriei 12, Sector 3, București 030026, România

Vă invităm să vizitați cele trei mari expoziții permanente – Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian și Lapidarium – precum și o serie de expoziții temporare.