Subsecțiunea este dedicată civilizațiilor antice care s-au dezvoltat pe teritoriul României în cea de-a doua epocă a fierului – La Tène. Rolul central îi revine civilizației dezvoltate de geto-daci, în spațiul definit de țărmul vestic al Mării Negre (Pontos Euxenios), bazinul Carpatic și fluviul Dunărea. Dezvoltarea acestei civilizații este privită în conexiune cu influențele profunde manifestate asupra sa de civilizațiile cu care au intrat în contact, fiind definiți patru factori catalizatori: influențele celtice pentru zona intracarpatică, prezența elementelor germanice timpurii în zona de est– bastarnii, prezența coloniilor grecești din Pontul Stâng și permanentele contacte cu lumea greco-romană.
SUBTEME
O lume magică – Zei, spirite, preotese, șamani…

Detaliu grafic cu personaje figurate pe Rhytonul de la Poroina Mare, jud. Mehedinți, (Radu Oltean)

Harta actualului teritoriu al României și a zonelor învecinate intre secolul al IV-lea A.Chr. și anul 106 p. Chr. (hartă realizată de Mihai Florea, Mihaela Simion și Radu Oltean – copyright – MNIR)

Imagine de ansamblu a zona sacre de la Sarmizegetusa Regia, Grădiștea de Munte, com. Orăștioara de sus, jud. Hunedoara ©MNIR ©Ing. Marius Amariei