Skip to main content
Evenimente

Deschiderea expoziției „Ecaterina Iorga – o viață dedicată familiei”, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte

By 06/06/2023august 21st, 2023No Comments
Expozitia Ecaterina Iorga

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, organizează expoziția temporară „Ecaterina Iorga – o viață dedicată familiei”, ce va fi vernisată miercuri, 7 iunie 2023, la ora 12.00, la sediul muzeului din Vălenii de Munte.
Ecaterina Bogdan s-a căsătorit cu Nicolae Iorga la 4/17 februarie 1901, la Brașov. Avea 23 de ani și era o femeie ordonată, cultivată, muncitoare și conștientă de rolul pe care și-l asumase din ziua în care a spus „da” deja ilustrului său soț. A urmat o viață de dragoste, respect și ajutor.
Studiile temeinice și cunoașterea limbilor germană și maghiară au făcut-o prima colaboratoare a savantului, transcriind și traducând mii de documente. Ecaterina Iorga a organizat și supravegheat întreaga activitate a soțului său: de cercetare, fișare, scriere a întregii sale opere istorice și literare, fiind primul cititor și corector al tuturor scrierilor sale, inclusiv al articolelor apărute în publicațiile înființate de Nicolae Iorga de-a lungul a patru decenii.
A fost și „ministru de Finanțe”, asigurând echilibrul financiar al familiei, ziarelor editate, tipografiei, operelor de binefacere, al întregului eșafodaj academic-editorial și al tuturor școlilor și așezămintelor fondate de către Nicolae Iorga la Vălenii de Munte.
Ecaterina Iorga și-a dedicat întreaga viață familiei și de aceea o omagiem printr-o expoziție organizată în casa în care a trăit trei decenii, la Vălenii de Munte. Bunurile de patrimoniu expuse sunt parte a „Colecției Iorga-Pippidi”, donate cu generozitate de către domnul profesor universitar dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, Muzeului Național de Istorie a României. Piesele sunt expuse în premieră la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, fotografii și documente de familie, corespondență cu personalități precum Marta Trancu-Rainer (prima femeie chirurg din România), Collette Plagino, actrița Mărioara Voiculescu, dar și ordinele și decorațiile primite de-a lungul vieții.
Curatorii expoziției sunt dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific, și dr. Alexandru Bădescu, șef al Secției Patrimoniu de la Muzeul Național de Istorie a României.
Expoziția Ecaterina Iorga – o viață dedicată familiei va fi deschisă publicului în perioada iunie-septembrie 2023, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.