Skip to main content
Evenimente

Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea

By 04/08/2023august 21st, 2023No Comments

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Tulcea, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Vernisajul va avea loc luni, 7 august, la ora 11.00.

Muzeul de Istorie și Arheologie este a șaisprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară, contribuind, astfel, la marcarea a 145 de ani de la încheierea Războiului de Independență și de la includerea Dobrogei în granițele României.

Expoziția a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în 2020, ulterior fiind itinerată la instituții muzeale de rang municipal, județean și național din: Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva și Craiova. Până în prezent peste 30000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria de peste 170 de ani a acestei arme. Aceasta reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea Mareșal „Alexandru Averescu”.

Organizat cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, proiectul expozițional își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Pentru a evidenția istoria Dobrogei și a celor care au reprezentat cu demnitate această provincie, vor fi prezentate fotografii, documente și distincții care au aparținut subofițerului jandarm Nicolae Diaconu. Participant la al Doilea Război Balcanic și la Marele Război, acesta s-a remarcat în timpul desfășurării activității profesionale, ca un militar resposabil, dedicat profesiei și deosebit de eficient în valorificarea resurselor. În perioada interbelică a deținut mai multe funcții de comandă, inclusiv cea de șef de post în localitățile Esechioi și Beibunar.

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă elemente de echipament folosite în perioada anilor 1980-1990, din patrimoniul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mareșal Alexandru Averescu” Tulcea, precum și o serie de distincții, brevete, obiecte și însemne militare, din colecțiile Inspectoratului de Jandarmi Județean „Mihail Kogălniceanu” Constanța, ce evocă contribuția jandarmilor dobrogeni la misiunile internaționale pentru menținerea păcii.

Un rol semnificativ la realizarea proiectului expozițional îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, specialist în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate” publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată la Muzeul de Istorie și Arheologie, Tulcea, în perioada 7 august – 29 septembrie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00.