Skip to main content
Evenimente

Deschiderea expoziției „Mareșalul Constantin Prezan la 105 ani de la Marea Unire (1918-2023)”, la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați

By 29/03/2023No Comments

Muzeul Național de Istorie a României anunță parteneriatul cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați în cadrul proiectului expozițional „Mareșalul Constantin Prezan la 105 ani de la Marea Unire (1918-2023)”, alături de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

Expoziția cuprinde o serie de obiecte care i-au aparținut mareșalului României, Constantin Prezan (distincții, medalii, documente), precum și alte obiecte cu valoare muzeistică deosebită aflate în colecțiile muzeelor partenere. Astfel, vizitatorii vor reuși să reconstituie imaginea și personalitatea omului care și-a pus viața în slujba României.

Mareșalul Constantin Prezan (n. 27 ianuarie 1861, satul Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, plasa Snagov, județul Ilfov, în prezent în județul Dâmbovița – d. 27 august 1943, satul Schinetea, județul Vaslui), a fost unul dintre mareșalii României, erou al Primului Război Mondial. A fost șef al Marelui Cartier General al Armatei, iar în perioada 11-13 noiembrie 1916 a îndeplinit funcția de comandant al Armatei 1. Fiind specialist în arma geniului, a coordonat planul campaniei din 1917, a bătăliilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz.

Mareșalul Constantin Prezan a evitat să se implice activ în viața politică, deși a avut o serie de demnități politice, mai mult onorifice, precum cea de senator de drept deținută în perioada postbelică, în baza înaltei poziții sale din armată, precum și de participant/membru al Consiliilor de Coroana . A primit numeroase distincții și medalii, fiind ales membru de onoare al Academiei Romane. Mareșalul Constantin Prezan s-a stins din viață la 27 august 1943, fiind înmormântat cu funeralii naționale, în curtea reședinței sale de la Schinetea.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 30 martie 2023, ora 14.00, la sediul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galați, la Secția Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

 

Leave a Reply