Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00 - Casa de Bilete se închide la: 17:15

 
 

Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00 - Casa de Bilete se închide la: 17:15

 
 

Cuza 150

Start Date
04/10/2023

Deschiderea expoziției „Cuza 150”, la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției „Cuza 150”. Evenimentul va avea loc marți, 3 octombrie 2023, începând cu ora 18ꓽ00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Proiectul expoziţional este realizat de Muzeul Național de Istorie a României împreună cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Municipiului București, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național al Bucovinei (Suceava), Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Muzeul Județean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” (Bârlad) și Arhivele Naționale ale României. La expoziție a contribuit, de asemenea, domnul Daniel Cosmin Obreja care ni s-a alăturat cu obiecte din colecția proprie.

În 2023 s-au împlinit 150 de ani de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza. Expoziția pe care o prezintă Muzeul Național de Istorie a României aduce în prim-plan viața și activitatea uneia dintre cele mai importante și interesante figuri ale istoriei României.

Despre Alexandru Ioan Cuza s-a scris și s-a vorbit foarte mult, pe bună dreptate. Putem discuta despre familia, cariera, domnia, exilul, moartea și despre posteritatea sa. Se poate vorbi despre ofițerul, diplomatul sau reformatorul Cuza, la fel cum se pot aduce în discuție calitățile și defectele acestuia, pentru că Alexandru Ioan Cuza a fost DOMN, dar și OM. Aceasta este „cheia” în care am dori să fie „citită” expoziția pe care o inaugurăm la Muzeul Național de Istorie a României, o expoziție în care am căutat să aducem la un loc o serie de bunuri de patrimoniu care să poarte amprenta domnitorului Cuza, dar și a omului Cuza, fără să glorificăm inutil anumite aspecte și fără să trecem cu vederea chestiunile controversate, având convingerea că onestul Cuza nu ar fi vrut acest lucru.

Astfel, vizitatorii vor putea admira o selecție foarte interesantă de exponate: tronul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și cel al Doamnei Elena Cuza, sabia de învestitură primită de la sultanul Abdul Medjid I, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri, decorații românești și străine, fotografii (ale domnitorului, dar și ale membrilor familiei sale), documente (oficiale și personale), litografii și picturi (portretul oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, portrete ale Doamnei Elena Cuza, dar și ale Mariei Obrenovici), tipărituri, timbre și efecte poștale. Sunt prezentate foarte multe obiecte personale ale lui Alexandru Ioan Cuza (ceasuri, bijuterii, tabachere, porțelanuri, servieta, un tac de biliard) și ale Doamnei Elena Cuza (scrisori, sigilii, bijuterii, fotografii, trusa de scris, argintărie). Nu puteau lipsi mărturiile legate de moartea lui Cuza (în expoziție se află expus tricolorul îndoliat folosit la înmormântare) sau de posteritatea acestuia (medalii, timbre, broșuri, bancnote). Cu ajutorul acestora și al multor altor bunuri de patrimoniu prezente în expoziție, sperăm ca demersul nostru să creioneze o imagine cât mai completă și mai corectă a domnitorului și omului Alexandru Ioan Cuza.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada octombrie 2023 – martie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (program de vară) și 09:00 – 17:00 (program de iarnă).

Detalii din cadrul expozitiei
In centrul imaginii-elemente de la echipamentul de calarie al lui Alexandru Ioan Cuza
Unități de măsură realizate conform prevederilor legii privind adoptarea sistemului unitar de măsuri și greutăți
Serviciu din portelan pe care se afla cea de a doua stema a Principatelor Unite
Detalii din cadrul expozitiei
Detalii din cadrul expozitiei
Portretul oficial al lui Alexandru Ioan Cuza realizat de Carol Popp de Szathmari
Esarfa tricolora provenind de la ceremonia de inmormantare a lui Alexandru Ioan Cuza
Scrumieră, bombonieră si zaharniță care au apartinut lui Alexandru Ioan Cuza
Cesti si castron cu monograma lui Alexandru Ioan Cuza
Obiecte din aur ce au aparținut Domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Revolver dăruit de Alexandru Ioan Cuza căpitanului Gherman, ofițerul lui de ordonanță
Detalii din cadrul expozitiei
Detalii din cadrul expozitiei
Tronurile Domnitorului Alexandru Ioan Cuza si al Doamnei Elena Cuza
Trusa pentru scris care a apartinut Domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Tunica de la uniforma de colonel de lancieri a lui Alexandru Ioan Cuza, coiful si boneta de la uniforma de colonel de lancieri a lui Alexandru Ioan Cuza; portret de la inceputul domniei- 1859
Detalii din cadrul expozitiei
Farfurii, fructiere si sosiere cu monograma lui Alexandr Ioan Cuza
Detalii din cadrul expozitiei
Fotoliu-tron al lui Alexandru Ioan Cuza de la resedinta de la Ruginoasa
Program vizitare

Luni – Marți : închis
Miercuri – Duminică: 10.00 – 18.00
Casa de bilete se închide la: 17:15

Adresa

Calea Victoriei 12, Sector 3, București 030026, România

Vă invităm să vizitați cele trei mari expoziții permanente – Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian și Lapidarium – precum și o serie de expoziții temporare.