Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției temporare „EIKON. Conservare-restaurare pictură pe lemn”.
Expoziția poate fi vizitată începând cu data de 27 noiembrie, de miercuri până duminică, între orele 09ꓽ00 – 17ꓽ00, până la începutul anului viitor.
Proiectul expozițional aduce în atenția publicului larg problematicile generale de conservare și restaurare ale picturii pe lemn din colecția Muzeului Național de Istorie a României. În buna tradiție a Secției de Restaurare din cadrul muzeului, și de această dată, sunt aduse în prim plan rezultatele unei profesii prea puțin vizibile în peisajul muzeal românesc.
Pe lângă obiectele restaurate, va fi prezentat și fluxul tehnologic pe care îl parcurge un obiect, de la restaurare, la expunere, precumꓽ investigații fizico-chimice, îndepărtarea repictărilor, consolidarea și reatașarea ramei pe panoul de lemn, chituirea lacunelor din stratul pictural, vernisarea intermediară și integrarea cromatică a fisurilor și lacunelor stratului pictural. Vor fi etalate piese încadrate între secolele XVII – XX, cu precădere de școală lipovenească, cu diferite problematici de restaurare care țin de vechime, condițiile de depozitare, dar și de calitatea materialelor utilizate în operă.
Ce duce la degradarea unei icoane
Fiind obiecte de cult destinate închinării, icoanele sunt supuse și degradării cauzate de factorul uman. Utilizarea lumânărilor și a candelelor în biserică produc în timp, depuneri de fum, gudroane, acumulări de ceară, arsuri de diferite dimensiuni, care modifică ireversibil structura lemnului. Atingerile repetate produc eroziuni de strat pictural, uzură funcțională dar și depuneri de grăsimi care se transferă de pe mâini pe obiecul de cult. De asemenea, și acțiunile periodice de curățenie pot fi dăunătoare prin pulverizarea soluțiilor direct pe suprafața picturală sau prin folosirea de obiecte dure pentru îndepărtarea picăturilor de ceară.