Skip to main content

„Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofițer de tancuri”

 

Expoziția reprezintă o invitație la cunoașterea unor aspecte importante din istoria contemporană prin prezentarea experienței profesionale și de viață a lui Gheorghe Cojocea, participant și martor al evenimentelor care au precedat, au fost contemporane și au urmat celui ce-al Doilea Război Mondial.

Proiectul expozițional prezintă formarea și cariera militară a lui Gheorghe Cojocea în 4 etape distincte ale vieții sale: perioada în care a fost elev la Liceul Militar ,,Ștefan cel Mare’’ din Cernăuți, intervalul de timp în care a urmat studiile în Germania ca bursier al statului român, perioada în care a fost profesor la Școala de Ofițeri de Tancuri din Pitești și ultimul deceniu de viață când a devenit personajul central al romanului biografic Pumnul de Fier. Confesiunile colonelului (r.) Gheorghe Cojocea fost Leutnant în Wehrmacht.

Gheorghe Cojocea a fost unul dintre puținii români care în timpul stagiului efectuat la Regimentul 1 tancuri din cadrul Wehrmacht-ului a luat parte la Operațiunea Citadela (5-16 iulie 1943), ultima inițiativă ofensivă a Germaniei prin care s-a încercat stabilizarea Frontului de Est. Bătălia de tancuri de la Prohorovka a reprezentat o experiență care l-a marcat profund pe tanchistul român, acesta afirmând: ,,Primul contact adevărat cu lupta, cu războiul a fost ceva care nu se poate descrie … loviturile în tanc le percepeam foarte bine fiindcă acolo se crează un ecou care dăinuie în ureche mai tare decât orice clopot … ne-au perforat decât de cele trei ori când am fost scos din luptă de-a lungul întregii bătălii’’.

Publicul are ocazia să vadă pentru prima dată obiecte personale ale ofițerului Gheorghe Cojocea, care au fost oferite cu generozitate de familia domniei sale pentru acest proiect. Prezentarea contextului istoric a fost completată cu piese care provin din patrimoniul Asociației RoMilitaria, al Editurii Favorit și al Asociației Deutsches Freikorps, cărora le suntem recunoscători pentru sprijinul oferit.
Pentru realizarea cercetării au fost folosite surse de istorie orală, interviuri cu persoane care l-au cunoscut pe Gheorghe Cojocea în cele 4 etape ale vieții care sunt evocate în expoziție: domnul colonel (r.) Constantin Zavati (absolvent al Liceului Militar ,,Ștefan cel Mare’’ din Cernăuți, bun prieten și coleg de bancă), domnul colonel (r.) Mircea Carp (absolvent al Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu’’ de la Mănăstirea Dealu, camarad în timpul perioadei în care s-a aflat la studii în statul german), domnul colonel (r.) George Gheorghiu (absolvent al Școlii de Ofițeri de Tancuri, ,,Promoția 30 decembrie 1950’’, elev al ofițerului de tancuri), domnul colonel (r.) Dan Gîju (autorul romanului biografic Pumnul de Fier. Confesiunile colonelului (r.) Gheorghe Cojocea fost Leutnant în Wehrmacht).

Expoziția, care completează proiectul expozițional ,,România în al Doilea Război Mondial 1941-1945”, va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până la jumătatea lunii mai și poate fi fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10:00-18:00.

COPILĂRIA LA FOCȘANI:
Albumul Liceul Militar "'Ștefan cel Mare'' 1934-1942:
Albumul Școala militară în Germania 1942-1944:

NEURUPPIN BEI BERLIN

KURSK

VIENA

OFIȚER ÎN ARMATĂ REGALĂ

Albumul Școala de ofițeri de tancuri 1948-1950:
Confesiuni din trecut pentru viitor 2000-2012:

      Program de vizitare:

  • Miercuri – Duminică: 10.00 – 18.00
  • Luni – Marți : închis

       Tarife:

  • Adulți – 20 lei/persoană;
  • Pensionari – 10 lei/persoană;
  • Elevi, studenți, persoane adulte cu handicap mediu sau ușor, posesori card „Euro 26” – 5 lei/persoană.
            Expoziția „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofițer de tancuri”                             Expoziția „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofițer de tancuri”                             Expoziția „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofițer de tancuri”                 

Organizarea expoziției:  dr. Cornel Constantin Ilie, Alin Popa Victor, Flavius Nicolae Roaită (curator)

Parteneri: familia domnului colonel Gheorghe Cojocea, Asociația RoMilitaria, Editura Favorit, Asociația Deutsches Freikorps, Flavius Stanciu, Dragoș Diaconu, Antoniu Octavian Mureșanu, Radu Ștefan Pană, Adrian Gabriel Simionescu, Radu Cosmin Pitiș,

Fotografie și scanare foto:  Mark Robert Perpits, Luciana Ghindă

Design-ul grafic: dr. Cornel Constantin Ilie, Alin Victor Popa

 

◊    Expoziția „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofițer de tancuri”- Tur Virtual 3D

◊    Expoziția „Gheorghe Cojocea – Destinul unui ofițer de tancuri”- Tur Virtual 2D