Skip to main content

EXPOZIȚIA "FRAGMENT. EXPERIENȚA RESTAURĂRII"

Proiectul expozițional propune vizitatorilor o incursiune în fascinanta lume a restaurării patrimoniului, dezvăluind modul în care obiectele muzeale dobândesc noi etape în existența lor, prin activitățile profesioniste desfășurate în laboratoarele de restaurare ale Muzeul Național de Istorie a României: carte, ceramică, lemn, metal, pictură și textile. Astfel, vizitatorii vor putea descoperi istoria, altfel povestită, cu ajutorul celor peste 200 de bunuri culturale restaurate (unele etalate în premieră, altele clasate în categoria Tezaur), precum și detalii mai puțin cunoscute despre activitatea de restaurare și importanța acesteia pentru managementul colecțiilor muzeale.

Dintre obiectele foarte diverse ce sunt prezentate în cadrul acestei expoziții pot fi enumerate, selectiv, pentru cele șase categorii de material suport: Evanghelia greco-română, tipărită de Antim Ivireanul, București, 1693; Miscelaneu teologic copiat de diacul Teodor Ursu din Noul Săsesc, 1780; un hrisov emis de domnitorul Ștefan cel Mare, în 4 noiembrie 1493; o hartă (din 1612) ce înfățișează teritoriile desemnate ca Walachia, Servia, Bulgaria, Romania (autor: Gerhard Mercator și Jodocus Hondius).

În ceea ce privește artefactele din metal sunt prezentate obiecte arheologice din bronz și fier descoperite prin cercetările întreprinse în cuprinsul siturilor Tărtăria – Podu Tărtăriei vest, Histria – sector Poarta Mare / Turnul Mare, Ostrov [Durostorum] și Șibot – În Obrej, dar și diverse arme istorice (arme de foc și pumnale orientale). Acestora li se adaugă obiecte ceramice care datează din toate epocile pre- și protoistorice (neolitic, epoca bronzului, epoca fierului), cât și istorice (perioada greacă, perioada romană, perioada bizantină și cea a evului mediu).

De asemenea, pot fi admirate tablouri semnate de către Nicolae Tonitza (Convoiul prizonierilor) sau Ştefan Luchian (Militar Roşior, Convoi la Plevna) sau fragmente de pictură murală a fresco extrase de la biserica mănăstirii Trei Ierarhi din Iaşi (secolul al XVII-lea), sau de la biserica mănăstirii Curtea de Argeș (secolul al XVI-lea). Nu lipsesc artefactele din lemn: război de țesut, scaun, lădiță de valori, Iisus Christos răstignit (Muzeul de Artă Cluj-Napoca), mandolină (Muzeul Țăranului Român). Nu în ultimul rând, amintim diverse piese textile – Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare, o rochie de gală a principesei Maria, casule etc.

 

COMITETUL DE ORGANIZARE A EXPOZIȚIEI FRAGMENT. EXPERIENȚA RESTAURĂRII

Proiect coordonat de dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al Muzeului Național de Istorie a României

CURATORI: dr. Gabriela Dragomir, dr. Cornel-Constantin Ilie
CONCEPT EXPOZIȚIONAL: colectivul Secției Restaurare din cadrul MNIR
CONCEPT GRAFIC: Adrian Roșianu (designer), dr. Ioana Stelea (asistent universitar, Universitatea Națională de Arte București), Ana-Maria Ciobotaru (copywriter)
COORDONATOR ECHIPĂ EXPOZIȚIONALĂ: Bogdan-Dumitru Mladin

AMENAJARE EXPOZIȚIONALĂ:
Cristina Petcu – restaurare carte
Radu Bălănescu, dr. Gabriela Dragomir, dr. Mădălina Voicu – restaurare ceramică
Marian Radu – restaurare lemn
Cătălin Burtea, Alexandru Dozsa, Bogdan-Dumitru Mladin, Paul-Ioan Popa,
Dr. Sergiu-Sorin Popescu – restaurare metal
Sorina Gheorghiță (Muzeul Național de Artă al României), dr. Romeo Gheorghiță
(lector universitar, Universitatea Națională de Arte București) – restaurare pictură / frescă
Ștefana Gyenge, Cristina Moșoiu, Georgeta Nuță – restaurare textile

FOTOGRAFII: ing. Marius Amarie
FILME DOCUMENTARE: Ionuț Dobre (M89)

CONSULTANȚĂ ȘTIINȚIFICĂ
Secția Arheologie: dr. Corina Borș
Secția Investigații Fizico-Chimice și Biologice: dr. Cristina Carșote, dr. Migdonia Georgescu
Secția Istorie: dr. Mihai Florea, dr. Florin Georgescu, dr. Oana Ilie, dr. Ginel Lazăr, Raluca Mălăncioiu

SUPORT LOGISTIC & ADMININSTRATIV
Ec. Cristina Moisescu – contabil șef
Secția Relații Publice și Marketing Cultural: Flavius Roaită, Andrei Marius Trifu, Andrei Grumeza

  Program de vizitare:

Miercuri – Duminică: 10.00 – 18.00
Luni – Marți : închis

   Tarife:
Adulți – 20 lei/persoană;
Pensionari – 10 lei/persoană;
Elevi, studenți, persoane adulte cu handicap mediu sau ușor, posesori card „Euro 26” – 5 lei/persoană.

Accesul in muzeu este permis în grupuri de maximum 3 persoane (cu excepția familiilor cu 2 sau mai mulți copii).
Accesul grupurilor se face la un interval de 5 minute; persoanele și grupurile care au realizat programări, telefonic (021 313 19 25 ) sau prin e-mail (relatiipublice@mnir.ro), având prioritate.