Gemologie

De 15/06/2008Anunturi

Proiectul ştiinţific ROMANIT, sub coordonarea MNIR, a realizat o bază de date gemologică ilustrată, pentru a veni în ajutorul muzeografilor în identificarea corectă a unor materiale precum pietrele preţioase sau semipreţioase, dar şi a unor metale şi materiale compozite.

Alături de numele gemologic, folosit de bijutieri, dar şi în limbajul cotidian, veţi găsi clasarea ştiinţifică, mineralogică, formula chimică şi proprietăţile specifice de identificare (varietatea de culoare, duritatea, greutatea specifică, tipul de luciu, transparenţă, clivaj, etc). Pe măsură ce sursele de exploatare vor fi identificate, vor apare şi în această bază de date, pentru ca istoricii şi arheologii să-şi poată reprezenta eventualele origini ale obiectului. Baza de date este ilustrată cu piese de la Catedra de Mineralogie a Facultăţii de Geologie a Universităţii Bucureşti, de la Muzeul Geologic Român şi, pentru o mai bună reprezentare a diversităţii, cu ilustraţii de pe Internet, cu menţionarea sursei. Datorăm acest instrument de lucru colegelor din proiect, dr. geolog Mihaela Cioacă şi masterand inginer Monica Macovei. Mulţumim şi partenerilor instituţionali care au pus la dispoziţie colecţiile lor pentru acest proiect, ca şi tuturor celor care au contribuit cu informaţii şi ilustraţii. 

Pagina este una dinamică, aşa încât veţi putea vedea, în timp, tot ceea ce noi acumulăm (http://www.romanit.ro/ro/resurse/gemologie.aspx).

Info

Acces muzeu:

Luni – Marți: închis
Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00
(program de vara)

Casa de bilete se închide cu 45 minute înainte de terminarea programului de vizitare.

Adresă:
Calea Victoriei 12
Sector 3, 030026
București
România