Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00 - Casa de Bilete se închide la: 17:15

 
 

Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00 - Casa de Bilete se închide la: 17:15

 
 

Mircea Carp. Un secol în serviciul libertății.

VEZI EXPOZIȚIA IN 3D

Proiectul expozițional este organizat cu ocazia aniversării unui secol de la nașterea ofițerului și omului de presă, pe data de 28 ianuarie 2023.

Expoziția ,,Mircea Carp. O viață în serviciul libertății’’ este un proiect al Muzeului Național de Istorie a României, realizat împreună cu familia Carp, designerul și fotograful Octavian Bâlea, familia domnului colonel Gheorghe Cojocea, familia domnului colonel Ioan Mexi, Asociația RoMilitaria și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

Istoria de familie a avut o influență majoră asupra lui Mircea Carp și a evoluției domniei sale. Originar din Iași, acesta este descendent a două familii care au oferit țării importanți lideri politici și comandanți militari, care prin deciziile lor au influențat desfășurarea unor importante evenimente istorice.

Tatăl său, Constantin Carp, colonel de cavalerie și veteran al Primului Război Mondial, a reprezentat un model. Devotamentul, voința și altruismul, calități care defineau caracterul ofițerului de roșiori au fost adoptate și asumate de fiul său. Imaginea paternă și sfaturile aveau să îl însoțească permanent în viață, pe viitorul om de presă. Mama, Ecaterina Carp, a fost persoana care prin grijă, afecțiune și dăruire, a contribuit la echilibrul familiei și căminului. Ecaterina Carp a fost un sprijin constant, inclusiv în perioada îndelungatului exil, când familia Carp s-a aflat departe de țara, pentru care își păstra devotamentul absolut.

Încă din copilărie, Mircea Carp și-a dorit să urmeze o carieră militară și să devină ofițer. Acest țel l-a motivat să urmeze cursurile Liceului Militar ,,General George Macarovici’’ din Iași în perioada 1936-1940 și ale Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu’’ între anii 1940-1942. Tânărul elev militar a dezvoltat un atașement special pentru instituția înființată la inițiativa ministrului conservator și față de valorile care defineau spiritul mănăstirean.

În intervalul iunie 1942 – mai 1944, ca elev bursier al statului român, a urmat diferite școli militare în Germania pentru a deveni ofițer specializat pentru arma tancuri (Regimentul 6 tancuri de la Neuruppin bei Berlin din Brandenburg; Școala de Ofițeri Activi de Mecanizate de la Gross Gliencke). În vara anului 1943 a efectuat stagiul pe Frontul de Est în cadrul Regimentului 10 tancuri (Divizia 20 tancuri). Între martie – mai 1944 a deținut funcția de sublocotenent instructor la Regimentul 18 tancuri (Dresda). Revenit în țară în luna iunie 1944 a fost repartizat ca sublocotenent instructor la Subcentrul de Instrucție al Carelor de Luptă, parte a Centrului de Instrucție a Motomecanizatelor de la Târgoviște și s-a alăturat unui grup de ofițeri care lucrau la îmbunătățirea proiectului pentru vânătorul de care de luptă Mareșal. După schimbarea raporturilor de alianță în august 1944, ca ofițer al Detașamentului Blindat ,,Colonel Matei’’, a participat la acțiunile militare din apropierea localităților Otopeni, Mediaș, Câmpia Turzii, Carei și pe teritoriul Ungariei. Pentru meritele militare a fost decorat cu Ordinul Național ,,Coroana României’’ în grad de cavaler, cu spade și panglică de ,,Virtute Militară’’.

Familiile P.P. Carp și Lascăr Catargiu

Petre P. Carp (1837-1919), ambasador, ministru al Afacerilor Externe și președințe al Consiliului de Miniștri (colecția MNIR).
Lascăr Catargiu (1823-1899), ministru al Apărării și președinte al Consiliului de Miniștri (Wikipedia).
Corneliu Carp (1895-1982), comandant al diviziilor 5 și 8 cavalerie, adjunct al Șefului Statului Major General în anul 1945 (colecția familiei Carp)
Paul Teodorescu (1888-1981), comandant al Școlii Superioare de Război, ministru al Aerului și Marinei (colecția MNIR).
Piața Unirii din Iași la finalul secolului XIX (colecția MNIR)
Mircea Carp alături de mama sa Ecaterina la Sibiu, începutul anilor 1930 (colecția familiei Carp)
O frumoasă fotografie a familie Carp, București 1934 (fotografie, colecția familiei Carp)
Mircea Carp împreună cu tatăl său, Constantin Carp, locotenent-colonel la Regimentul 3 Roșiori din Chișinău, 1927 (colecția familiei Carp)
Constantin Carp, locotenent-colonel de cavalerie în uniforma de ceremonie, anii 1930 (colecția familiei Carp)
Distincții care au fost oferite ofițerului Constantin Carp, participant la al Doilea Război Balcanic și Primul Război Mondial (credit foto Octavian Bâlea)

Liceele militare 1936 - 1942

Liceul Militar ,,General George Macarovici’’ din Iași, perioada interbelică (colecția MNIR)
Colegiul Militar ,,Nicolae Filipescu’’ de la Mănăstirea Dealu, mutat la Predeal în clădirea care fusese folosită de organizația Straja Țării, începutul anilor 1940 (colecția Roaită Flavius Nicolae)
Mircea Carp fotografiat în primul an de studii la Liceul Militar ,,General George Macarovici’’ din Iași, 1936 (colecția familiei Carp)
Tânărul elev militar Mircea Carp, împreună cu ofițerul de carieră Constantin Carp (colecția familiei Carp)
Ioan Mexi, absolvent al promoției 1941, bun prieten și camarad al lui Mircea Carp (colecția colonel Ioan Mexi)
Liceul Militar ,,Nicolae Filipescu’’ de la Mănăstirea Dealu, perspectivă din apropierea monumentului eroilor și a turnului cu foișor, anii 1930 (colecția Roaită Flavius Nicolae)
Biserica cu hramul Sfântul Nicolae de la Mănăstirea Dealu, anii 1970 (colecția colonel Ioan Mexi)
Mircea Carp, elev al Colegiului Militar ,,Nicolae Filipescu’’, începutul anilor 1940 (colecția familiei Carp)
Elevii în timpul orelor ținute în aer liber, 1941 (colecția colonel Ioan Mexi)
Ofițeri, profesori și elevi ai colegiului, participând la o ceremonie religioasă la Predeal, 1941 (colecția colonel Ioan Mexi)

Școala militară din Germania 1942-1944

Absolvențiilor liceelor militare selecționați pentru a urma școli militare de ofițeri activi împreună cu instructorii și ofițerii germani, în timpul vizitei la Postdam, pe scările principale ale Palatului Sanssouci pe 21 iunie 1942 (colecția colonel Gheorghe Cojocea)
Într-un moment de repaos, în timpul unei ședințe de instrucție în garnizoana Regimentului 6 tancuri din Neuruppin bei Berlin. Pe primul rând de la stânga la dreapta, se află: Gheorghe Cojocea, Alexandru Neicov, Mircea Carp. Pe rândul următor: Ion Nohai, Ovidiu Haidamac, Radu Iliescu, vara anului 1942 (colecția colonel Gheorghe Cojocea)
Panzer III, Ausf. C, tehnică de luptă pe care a fost instruit să lupte Mircea Carp (colecția colonel Gheorghe Cojocea)
Gheorghe Cojocea, bun prieten și camarad al lui Mircea Carp, în timpul studiilor militare din Germania, 1943 (colecția colonel Gheorghe Cojocea
Mircea Carp, sublocotenent instructor la Regimentul 18 tancuri în primăvara anului 1944 (colecția familiei Carp)

Ofițer în Armata Regală Română 1944-1947

Mircea Carp, ofițer de cavalerie care poartă cu mândrie Ordinul Coroana României, în grad de cavaler cu spade și panglică de Virtute Militară, Insigna de Șoim al Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu’’ și Insigna de tanchist, 1946 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp, sublocotenent la Centrul de Instrucție al Cavaleriei de la Sibiu, 1946 (colecția familiei Carp)
Biserica Mănăstirii Văcărești, perioada interbelică (colecția Muzeului Național de Istorie a României)
Mircea Carp fotografiat alături de mama sa la finalul războiului (colecția familiei Carp)
Palatul Ministerului de Interne, a doua jumătate a anilot 1940 (Willy Pragher)
Aprecieri ale ofițerilor superiori pentru Mircea Carp, extrase din dosarul personal (colecția familiei Carp)
Aprecieri ale ofițerilor superiori pentru Mircea Carp, extrase din dosarul personal (colecția familiei Carp)
Aprecieri ale ofițerilor superiori pentru Mircea Carp, extrase din dosarul personal (colecția familiei Carp)
Document care atestă trecerea în cadrul disponibil a sublocotenentului Mircea Carp și transferul său de la Centrul de Instrucție Mixt Sibiu la Cercul Teritorial București, 1947 (colecția familiei Carp)
Palatul Prefecturii de Poliției a Capitalei, anii 1940 (www.bucurestiulmeudrag.ro)

Mircea Carp a avut neșansa multor ofițeri de carieră care au fost excluși din armată, după intrarea în vigoare a Legii nr. 433 din 9 august 1946, pentru trecerea ofițerilor în cadrul disponibil. În luna august 1947 a fost arestat, în contextul tensionat, în care regimul politic comunist încerca să își consolideze puterea. Astfel Mircea Carp a intrat în categoria deținuților politici anticomuniști, cunoscând experiența carcerală în subsolurile Ministerului de Interne, la Prefectura Poliției Capitalei și la Penitenciarul Văcărești. După eliberare, ofițerul de cavalerie, a luat decizia să se stabilească în Occident, pentru a continua lupta împotriva unui regim ilegitim și opresiv. După împlinirea vârstei de 25 de ani, la finalul lunii ianuarie 1948, Mircea Carp a plecat în exil, ajungând mai întâi în Ungaria și ulterior în Austria, la Salzburg unde a început să colaboreze cu autoritățile americane în domeniul informațiilor.

În anul 1951 a plecat în Statele Unite ale Americii, lucrând pentru început la Comitetul pentru o Europă Liberă și ulterior la Radio Vocea Americii, în calitate de crainic, redactor și ulterior șef adjunct al Serviciului Românesc. Mircea Carp s-a remarcat prin implicare, obiectivitate, responsabilitate și munca sa calitativă, fiind totodată jurnalistul care a consacrat cuvintele ,,Să auzim numai de bine!’’, ca o formă de salut, ce le-a oferit încredere românilor în anii grei ai comunismului și ai perioadei de tranziție. În 1969 a revenit în țară, făcând parte din delegația care l-a însoțit pe Richard Nixon, primul președinte american care a realizat o vizită de stat în România. Prima întoarcere a făcut parte dintr-o serie de 14 vizite pe care le-a realizat ca trimis special al Radio Vocea Americii, realizând cu mult profesionalism reportaje care prezentau realități din patria sa de origine.

În 1978 a acceptat să își continue activitatea în cadrul Radio Europa Liberă din München, ca responsabil al ,,Programului politic’’ și al emisiunii ,,România și drepturile omului’’, atingând apogeul profesional peste 5 ani, când a fost numit director-asistent, cu atribuții de director adjunct al secției române. În această perioadă a avut o colaborare strânsă, bazată pe încredere reciprocă și un autentic sentiment de respect, cu nume de referință ale presei românești din exil: Noël Bernard, Vlad Georgescu, Mihai Cismărescu, Emil Georgescu, Monica Lovinescu, Cornel Chiriac, etc. Dacă pentru români, Europa Liberă reprezenta cea mai importantă și sigură sursă de informații, pentru reprezentanții regimului comunist din România, postul de radio reprezenta, un adversar de temut, o organizație de opoziție, ai cărei membrii trebuiau să fie reduși la tăcere.

Prima etapă a exilului 1948 - 1951

Vedere panoramică a orașului Salzburg, prima jumătate a secolului XX (Arhiva de Stat a Austriei)
Catedrala Sfinții Rupert și Virgiliu din Salzburg, prima jumătate a secolului XX (Arhiva de Stat a Austriei)
Piața Veche și primăria, prima jumătate a secolului XX (Arhiva de Stat a Austriei)
Mircea Carp fotografiat la Salzburg, septembrie 1948 (colecția familiei Carp)
Heidi Meyerweissflog, alături de care Mircea Carp și-a întemeiat o familie (colecția familiei Carp)

Radio Vocea Americii 1951- 1978

Mircea Carp împreună cu Ioana Razi în studioul 10 al Radio Vocea Americii, 1960 (colecția familiei Carp)
Fotografie portret a președintelui Richard Nixon, oferită cu dedicație lui Mircea Carp, anii 1970 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp și Mike Hanu înainte unei emisiuni radio, 1958 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp în timp ce realiza un reportaj despre echipajul unui avion-cisternă al Aviației Americane la baza aeriană Omaha, statul Nebraska, iulie 1958 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp, împreună cu doi reprezentanți ai comunității românești din Pittsburg, statul Pennsylvania, începutul anilor 1960 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp, împreună cu apreciatul actor de cinema Kirk Douglas, 1960 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp, corespondent special al Radio Vocea Americii, așteptând sosirea președintelui american Richard Nixon pe Aeroportul Internațional ‘’Henri Coandă’’, Otopeni, 2 august 1969 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp, în ziua numirii sale ca șef al Serviciului Românesc al Radio Vocea Americii, alături de colegii săi, 1970 (colecția familiei Carp)
Document trimis de Inspectoratul Județean Timiș al Ministerului de Interne către Direcția a III-a Contrainformații a Securității, referitor acțiunea de urmărire și sabotaj a jurnaliștilor Radio Vocea Americii, Mircea Carp și Ron Pemstein, 15 aprilie 1978 (colecția familiei Carp)
Document trimis de Inspectoratul Județean Timiș al Ministerului de Interne către Direcția a III-a Contrainformații a Securității, referitor acțiunea de urmărire și sabotaj a jurnaliștilor Radio Vocea Americii, Mircea Carp și Ron Pemstein, 15 aprilie 1978 (colecția familiei Carp)

Radio Europa Liberă 1978 - 1955

Fotografie portret, începutul anilor 1980 (colecția familiei Carp)
Barbu Mihail Cismărescu, șef redactor la știri și director (decembrie 1981 – februarie 1983) al departamentului românesc al postului Radio Europa Liberă. A încetat din viață pe 26 februarie 1983, în urma unui cancer galopant (colecția familiei Carp)
Vlad Georgescu, director (februarie 1983 – noiembrie 1988) al departamentului românesc al postului Radio Europa Liberă. A încetat din viață pe 13 noiembrie 1988, în urma unui cancer galopant (colecția familiei Carp)
Emil Hurezeanu și Octavian Paler în timpul unei emisiuni radio, începutul anilor 1990 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp vorbind la întâlnirea organizației Românilor de Pretutindeni, București 1992 (colecția familiei Carp)
Fotografii realizate de fotograful și designerul Octavian Bâlea la fostul sediul al Radio Europa Liberă aflat pe Oettingenstrasse, nr. 67 din München, 25 martie 2023
Fotografii realizate de fotograful și designerul Octavian Bâlea la fostul sediul al Radio Europa Liberă aflat pe Oettingenstrasse, nr. 67 din München, 25 martie 2023
Scrisoare de mulțumire primită din partea președintelui american William Jefferson Clinton, 25 octombrie 1994 (colecția familiei Carp).

După 1989 a revenit în țară frecvent, participând la numeroase evenimente care au avut ca scop comemorarea celor care s-au opus regimului politic impus de U.R.S.S., fiind un susținător al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet. În paralel a colaborat cu numeroase publicații, în mod deosebit cu ,,Memoria, revista gândirii arestate’’. Un profesionist al cuvântului scris, nu doar al celui rostit, Mircea Carp a publicat 3 cărți de memorii, cea mai recentă, văzând lumina tiparului în luna ianuare 2023.

Meritele domniei sale au fost recunoscute prin acordarea Ordinului Național ,,Steaua României’’ în grad de comandor pe 1 decembrie 2000 de către președintele Emil Constantinescu și a Crucii ,,Casei Regale a României’’pe 25 martie 2015 de Regele Mihai I. Prin fapte, vorbe, acțiuni temerare, dar mai ales prin patriotism, Mircea Carp, cunoscut și sub numele Dan Mircescu și Mihai Șoimu, și-a obținut consacrarea și locul pe care îl merită, atât în istoria României, cât și în inimile românilor.

Revenirea în patrie

Mircea Carp, vorbind la o întâlnire a absolvenților Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu’’, organizată de domnul colonel Ioan Mexi la Mănăstirea Dealu, începutul anilor 2000 (colecția colonel Ioan Mexi)
Brevetul prin care Emil Constantinescu, președintele României, i-a acordat pe 1 decembrie 2000, Ordinul Național Steaua României în grad de Comandor, lui Mircea Carp (colecția familiei Carp; credit foto Mark Robert Perpits)
Brevetul prin care Emil Constantinescu, președintele României, i-a acordat pe 1 decembrie 2000, Ordinul Național Steaua României în grad de Comandor, lui Mircea Carp (colecția familiei Carp; credit foto Mark Robert Perpits)
Brevetul prin care regele Mihai I i-a oferit lui Mircea Carp, Crucea Casei Regale a României, 25 martie 2015 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp, după ceremonia de decorare organizată la Castelul Peleș din Sinaia, 25 martie 2015 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp, ofițer de tancuri și veteran de război, fotografiat în fața unui Panzer IV, model J, în timpul evenimentului cultural Zilele Muzeului Militar Național, 9 mai 2015 (foto credit Sebastian Radu)
Mircea Carp, vorbind la o întâlnire a absolvenților Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu’’, organizată de domnul colonel Ioan Mexi la Mănăstirea Dealu, începutul anilor 2000 (colecția colonel Ioan Mexi)
Păstrători ai tradițiilor militare germane prezentând onorul lui Mircea Carp în timpul evenimentului cultural Zilele Muzeului Militar Național, 9 mai 2015 (foto credit Sebastian Radu)
Mircea Carp în mijlocul familiei sale: Thomas, Sandra, Emma, Mihai și Merete, 2017 (colecția familiei Carp)
Mircea Carp împreună cu nepotul Thomas și fiul său Mihai, 2021 (colecția familiei Carp)
Fotografii portret ale jurnalistului Mircea Carp la vârsta centenarului, realizate cu un aparat de fotografiat Leica M6 cu APO-summicron 90 mm., pe peliculă Ilford, 25 martie 2023 München. Credit foto: Octavian Bâlea
Fotografie portret a jurnalistului Mircea Carp la vârsta centenarului, realizată cu o camera Stenopeika cu obiectiv Rodenstock 300 mm. și emulsie ortocromatică, 25 martie 2023 München. Credit foto: Octavian Bâlea
Mircea Carp alături de Gabriela Carp, Romulus Rusan și Banu Rădulescu la München, 1996 (colecția familiei Carp)

Organizarea expoziției:

Octavian Bâlea, Flavius Nicolae Roaită (curator)

Parteneri:

familia domnului colonel Mircea Carp, familia domnului colonel Gheorghe Cojocea, familia domnului colonel Ioan Mexi, Asociația RoMilitaria și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, doamna Carmen Grigoraș

Fotografie și scanare foto:

Octavian Bâlea, Luciana Ghindă

Design grafic:

Octavian Bâlea

Mircea Carp - portret la centenar. Trinitas TV
Program vizitare

Luni – Marți : închis
Miercuri – Duminică: 10.00 – 18.00
Casa de bilete se închide la: 17:15

Adresa

Calea Victoriei 12, Sector 3, București 030026, România

Vă invităm să vizitați cele trei mari expoziții permanente – Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian și Lapidarium – precum și o serie de expoziții temporare.