Muzeul Național de Istorie a României și Asociația „Terra Dacica Aeterna” anunţă derularea proiectului „Lecția de Istorie Vie” și în capitala Spaniei, continuând astfel, activitatea inițiată în țară de către asociație în urmă cu câțiva ani. Evenimentul se va desfăşura în zilele de 27 și 28 noiembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, în cadrul expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” − cea mai importantă expoziție românească de arheologie prezentată vreodată peste hotare. Acesta se înscrie în seria activităţilor culturale specifice derulate în cadrul amplului proiect expoziţional cu scopul de a face cunoscute publicului spaniol, dar nu numai, bogăția istorică și culturală a României, ca parte a patrimoniului european și universal.

La „Lecția de Istorie Vie” vor participa elevii care urmează cursul de Limbă, Cultură și Civilizaţie Românească din Spania. În cadrul activității, reprezentanţii Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna” vor realiza o serie de prezentări de vestimentație, podoabă și echipament specifice dacilor și romanilor, cu ajutorul replicilor special create. Participanții la lecția interactivă vor fi încurajați să pună întrebări și să înțeleagă, de pildă, cum erau folosite sica sau falxul dacic.

Prin intermediul „Lecției de Istorie Vie”, vizita elevilor la Muzeul Național de Arheologie din Madrid va fi dublată de o experiență educațională memorabilă, aidoma zecilor de acțiuni similare pe care Asociația „Terra Dacica Aeterna” le-a desfășurat în ultimii ani pentru copiii din România. Cele mai recente astfel de acțiuni au avut loc la Muzeul Național de Istorie a României, în luna septembrie a acestui an, în cadrul Festivalului de reconstituire istorică „Zilele Columnei”.

Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” a fost deschisă în data de 1 octombrie 2021 în capitala Spaniei și cuprinde 838 de piese excepționale de patrimoniu, provenind din colecțiile a 39 de muzee din România, și 3 din Spania.

Proiectul expoziţional care celebrează împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania, se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, fiind organizată sub egida Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale și coordonată de Ministerul Culturii prin intermediul Muzeului Național de Istorie a României.

Expoziția a fost vizitată până acum de peste 16000 de persoane și este deschisă la Muzeul Național de Arheologie din Madrid până la data de 27 februarie 2022, accesul fiind gratuit.

Eveniment sponsorizat de ThoughtWorks România și organizat cu sprijinul Asociației Coolturale „Nouă ne Pasă!”.