Prezentare de carte a Asociației AeRoHistoria la Muzeul Național de Istorie a României
- 22/11/2023
- Timp citire: 3 Min
Muzeul Național de Istorie a României găzduiește vineri, 24 noiembrie 2023, începând cu ora 15:00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București, prezentarea volumelor Salt în infern. Fallschrimjager cuceresc Creta, autor Gabriel Feher, și Aviatorul Ioan Milu. Biografia unui as, autor Alexandru Armă, două proiecte editoriale ale Asociației AeRoHistoria și ale Editurii Evenimentul și Capital.
Prezentarea cărților va avea loc în prezența autorilor, iar în cadrul evenimentului vor lua cuvântul: Col (r) Vasile Soare, fost comandant al Comandamentului Trupelor de Parașutiști, dr. Manuel Stănescu, specialist în istorie militară, Vlad Badiu, membru fondator al Asociației AeRoHistoria.
Cartea lui Gabriel Feher, Salt în infern. Fallschrimjager cuceresc Creta, spune povestea „Operațiunii Mercur” sau, pe scurt, a Bătăliei pentru Creta, confruntare militară din cel de al Doilea Război Mondial, purtată între trupele germane, care au invadat insula (20 mai 1941), pe de o parte și pe de altă parte trupele aliate și populația autohtonă. Cucerirea Cretei a fost una dintre cele mai intense bătălii din istoria războiului modern și singura acțiune în urma căreia trupele aeropurtate au obținut o victorie strategică.
Cu această ocazie, autorul va descrie cele mai dramatice momente ale invaziei insulei elene și va expune o serie de obiecte legate de desfășurarea „Operațiunii Mercur”. Nu în ultimul rând, domnul Feher va realiza o scurtă prezentare a echipamentului folosit de Fallschrimjager, divizia de parașutiști a Germaniei, în Al Doilea Război Mondial.
Prin intermediul volumului Aviatorul Ioan Milu. Biografia unui as, Alexandru Armă, cercetător consacrat al istoriei aviației, „oferă publicului , specialist și simplu iubitor de istorie deopotrivă, o lucrare ce conține informații inedite despre viața lui Ioan Milu. Folosind numeroase și diverse surse de arhivă, precum și alte izvoare istorice, autorul realizează un portret lipsit de subiectivism, rămânând fidel unui model profesionist și echilibrat de a scrie istorie.” (dr. Manuel Stănescu)
***
Gabriel Feher este fost parașutist militar, în prezent pilot de linie. A absolvit Facultatea de Aeronave și apoi Canadian MBA. Pasionat de istoria aviației și a celui de-Al Doilea Război Mondial, acesta este unul dintre fondatorii Asociației AeRoHistoria. A susținut mai multe prezentări de specialitate, dintre care pot fi amintiteꓽ „Operațiunea Tidal Wave”, „România în Al Doilea Război Mondial” și „Atacurile USAAF asupra zonelor petrolifere de pe Valea Prahovei”, în cadrul unor reputate instituții de cultură, precum Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” și Muzeul Național de Istorie a României.
Alexandru Armă este specialist în istoria aviației. A publicat 11 cărți și peste 70 de studii și articole de specialitate și a fost colaborator la realizarea mai multor filme documentare tematice. Printre acesta din urmă se numărăꓽ Hill 789: The Last Stronghold, Knights in the Sky: Air War over Romania – Kogainon Films; serialul documentar București strict secret – episoadele: 4 aprilie 1944, Prințul Bâzu Cantacuzino, Catastrofa de la Moscova – Grigore Preoteasa, Prizonierii americani și britanici în România.