Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00 - Casa de Bilete se închide la: 17:15

 
 

Program : Luni – Marți : închis - Miercuri – Duminică: 10:00 – 18:00 - Casa de Bilete se închide la: 17:15

 
 

Tărtăria – Podu Tărtăriei: un nou sit din prima epocă a fierului pe valea Mureşului mijlociu

  • 24/02/2014
  • Timp citire: 5 Min

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea conferinței publice, „Tărtăria – Podu Tărtăriei: un nou sit din prima epocă a fierului pe valea Mureşului mijlociu”, prezentate de dr. Corina Borș, conferință inaugurală a seriei „Historia Viva”. Evenimentul va avea loc vineri – 28 februarie 2014, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul specialiștilor și al publicului, precum și al reprezentanților mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poștei. Intrarea la eveniment este gratuită.

afis_conf_tartariaTema conferinței, „Tărtăria – Podu Tărtăriei: un nou sit din prima epocă a fierului pe valea Mureşului mijlociu”, o constituie prezentarea descoperirii de dată recentă a unui nou sit din prima epoca a fierului (datând din perioada culturii Basarabi) și a unor piese arheologice excepționale intrate în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României. Descoperirea a fost făcută în primăvara anului 2012, în contextul desfășurării unor ample cercetări arheologice preventive ocazionate de construirea lotului 1 al viitoarei autostrăzi Orăştie – Sibiu. Cercetările arheologice cu caracter preventiv efectuate la Tărtăria – Podu Tărtăriei vest au condus la descoperirea unor importante vestigii arheologice preistorice încadrate preliminar în sec. VIII a. Chr., respectiv datând din perioada Hallstatt-ului mijlociu. În acest context a survenit o descoperire excepțională, anume două depozite care conțin piese de bronz și fier (încadrabile în așa-numita serie „Bâlvănești – Vinț”). Cele două depozite, reunind peste 450 de obiecte – arme, unelte, piese de port și de harnașament, reprezintă depuneri cu caracter votiv, fiind între cele mai bogate şi complexe de acest fel din perioada Hallstatt-ului mijlociu descoperite până în prezent pe teritoriul României şi, foarte probabil, în întregul bazin al Dunării mijlocii şi de jos.

Cercetarea arheologică preventivă are o tradiție de peste 30 de ani în cadrul Muzeului Național de Istorie a României. Începând din anul 1991 și până în prezent, muzeul a coordonat —prin dr. Paul Damian— cele mai importante programe naționale de cercetare arheologică preventivă dezvoltate în legătură cu lucrările de construire a autostrăzilor A1, A2 și A3. În perioada 2011–2012, pe traseul autostrăzii A1, tronsonul Orăștie – Sibiu, lot 1 (Orăștie – Sebeș), arheologii din cadrul Muzeului Național de Istorie a României au identificat și cercetat 11 situri arheologice, patru dintre acestea fiind deosebit de importante și anume: situl Pianu de Jos – Podei (sistem de fortificație din perioada eneolitică – cultura Foeni / Petrești); situl Tărtăria – Podu Tărtăriei vest (habitat din prima epoca a fierului – cultura Basarabi); situl Șibot – În Obrej (aşezare rurală din epoca romană şi necropola aferentă); situl Șibot – Cânepişte (habitat medieval contemporan cu bătălia de la Câmpul Pâinii, din anul 1479). Aceste cercetări și descoperiri reconfirmă —şi pentru România— faptul (de altfel bine cunoscut la nivel european) că lucrările de construire a autostrăzilor au potenţialul să ofere resurse și oportunități pentru efectuarea unor cercetări arheologice preventive pe scară largă care contribuie la o mai bună cunoaştere a trecutului istoric şi la îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional.

În cadrul noii serii de conferințe reunite sub genericul „Historia Viva” specialiștii și publicul interesat vor avea prilejul să afle rezultate ale unor importante cercetări arheologice, dar și ale unor cercetări istorice, numismatice și pluridisciplinare derulate de colective de specialitate din cadrul muzeului și al partenerilor săi instituționali. De asemenea, Muzeul Național de Istorie a României intenționează organizarea în acest an a unei expoziții dedicate rezultatelor cercetărilor efectuate și descoperirilor făcute de specialiștii săi în contextul construirii autostrăzilor din România.

Condițiile de acces pentru participarea la conferința publică, „Tărtăria – Podu Tărtăriei: un nou sit din prima epocă a fierului pe valea Mureşului mijlociu”, ce va avea loc vineri – 28 februarie 2014, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul, sunt următoarele:

  • accesul specialiștilor se face pe baza invitației transmise de către muzeu;
  • accesul reprezentanților mass-media se face exclusiv pe bază de acreditare, prin completarea formularului disponibil pe site-ul www.mnir.ro care va fi transmis ulterior cu datele complete, semnat în clar şi scanat, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul pr.mnir@gmail.com, până joi, 27 februarie, ora 12.00. Este permisă acreditarea a maxim două persoane de la aceeaşi publicaţie (reporter şi fotograf/cameraman). 
  • publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.
Program vizitare

Luni – Marți : închis
Miercuri – Duminică: 10.00 – 18.00
Casa de bilete se închide la: 17:15

Adresa

Calea Victoriei 12, Sector 3, București 030026, România

Vă invităm să vizitați cele trei mari expoziții permanente – Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian și Lapidarium – precum și o serie de expoziții temporare.